Euro mírně oslabilo vůči dolaru, japonský jen klesl

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. června (ČTK) - Euro dnes mírně oslabilo vůči americkému dolaru, udrželo se však nad čtyřletým minimem. Japonský jen klesl, protože rezignace japonského premiéra Jukia Hatojamy vyvolala obavy ohledně vyhlídek této měny.

Kolem 15:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2198 USD. Během úterý se přitom kvůli obavám ohledně dluhové krize propadlo až na čtyřleté minimum 1,2110 USD. Vůči japonskému jenu však evropská jednotná měna stoupla o 0,7 procenta na 112,04 JPY. Dolar vůči jenu posílil dokonce o rovné procento na 91,90 JPY.

Hatojama dnes rezignoval kvůli nesplněným předvolebním slibům o odsunutí americké vojenské základny z ostrova Okinawa. Jeho pravděpodobný nástupce, vicepremiér a ministr financí Naoto Kan, dal v minulosti najevo, že preferuje slabší domácí měnu.

"Politický chaos v Japonsku poškodil pověst jenu jako bezpečného útočiště, protože Hatojama se stal během čtyř let čtvrtým premiérem, který opustil úřad," uvedl analytik Boris Schlossberg ze společnosti GFT.

Euro dnes zasáhla zpráva íránské státní televize Press-TV, že íránská centrální banka prodá kvůli propadu hodnoty eura ze svých rezerv 45 miliard eur (1,2 bilionu Kč) a nahradí je dolary a zlatem. Podle analytiků však byl dopad této zprávy na euro omezený.

Euro navíc podpořily zprávy agentury Reuters, podle nichž centrální banky Japonska, Ruska, Brazílie, Indie a Jižní Koreje zatím i přes dluhovou krizi eurozóny a propad eura plánují podíly evropské měny ve svých rezervách zachovat a nadále podporovat pozici eura jako jedné z rezervních měn vedle dominantního dolaru.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK