Van Rompuy prý podporuje myšlenku ekonomické vlády v eurozóně

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. června (ČTK) - Evropský prezident Herman Van Rompuy podporuje myšlenku vytvořit v zemích eurozóny jednu ekonomickou vládu, jak to před pár dny navrhl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Uvedly to dnes zdroje agentury Reuters. Podle Rompuye by ale bylo nutné dořešit, jak bude taková vláda vypadat.

"Prezident Van Rompuy chce určitou vládu na úrovni hlav států eurozóny. Byla by to vláda, kde by každý cítil zodpovědnost. Bylo by to více než jen fórum," cituje Reuters jednoho z diplomatů.

Francie se už delší dobu snaží prosadit v Evropské unii formálnější systém koordinované hospodářské politiky. Myšlenka se však zatím setkávala u některých partnerů spíše se skepsí. Výhrady měli zatím hlavně činitelé v Německu, což je největší evropská ekonomika.

Francouzský deník Le Monde v pondělí napsal, že Sarkozy chce prosadit založení skupiny, v níž by byli vysocí činitelé jednotlivých vlád eurozóny a měli by pravomoc fungovat jako ekonomická vláda zemí eura.

"Taková ekonomická vláda by nutně nemusela mít náležitý úřad, ale mohly by ji podporovat úřady Evropské rady. Podobně, jako je to teď u evropských summitů," řekl zmíněný diplomat. Van Rompuy by takové ekonomické vládě prý mohl i předsedat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK