Ředitel stíhaný kvůli přidělování eurodotací je propuštěn z vazby

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 2. června (ČTK) - Ředitel Úřadu regionální rady soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka, který je stíhaný kvůli nejasnostem při přidělování evropských dotací, byl v úterý propuštěn z vazby. ČTK tuto informaci potvrdil mluvčí úřadu Adam Kotalík. Trnka byl zadržen v březnu. Spolu s ním je kvůli přidělování dotací na svobodě stíhán i jeho podřízený Martin Půlpytel.

Trnka bude až do konce týdne na dovolené, příští týden se zřejmě rozhodne o tom, co bude dál, uvedl Kotalík. O Trnkově odvolání z funkce jednal už několikrát výbor regionální rady. Nejdřív neměl pro tento krok dostatečný počet hlasů, naposled byl tento bod z jednání stažen.

Problematické přidělování dotací a hodnocených projektů, které vyšetřuje policie, se týká páté výzvy regionálního operačního programu. Mělo v ní být rozděleno 3,8 miliardy korun. Výbor v květnu rozhodl, že nechá všech 630 přihlášených projektů do konce září znovu posoudit. Výbor zároveň zrušil své usnesení z loňského listopadu, kterým schválil podpořit všech 177 úspěšných žádostí. Policie prošetřovala i šestou výzvu, v níž má být rozděleno zhruba půl miliardy korun. Žádosti byly sice už hodnoceny, ale výbor je dosud neschválil, to znamená, že úspěšní žadatelé nebyli ještě vybráni.

Řada úspěšných žadatelů, kteří začali se realizací projektů i bez podepsané smlouvy, se nyní dostává do tíživé situace. Mají například problémy s dojednáním již přislíbených úvěrů u bank. Na výbor kvůli jeho postupu podalo žalobu českobudějovické biskupství, v květnu podalo trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Výbor regionální rady podle biskupství způsobil svým jednáním škodu jinému. Vykonává prý svou pravomoc v rozporu s právními předpisy a neplní své povinnosti. O žalobách uvažují i některé obce, například Velešín nebo Kaplice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK