Cena americké ropy se kvůli nepříznivé statistice drží pod 73 USD

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes drží v blízkosti úterních hodnot a ve výraznějším růstu jim brání převážně série zpráv, podle nichž se zpomaluje tempo hospodářského oživení ve světě. Zpočátku měly ceny ropy snahu růst díky příznivému zahájení obchodování na amerických akciových trzích.

Krátce po 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 72,50 USD, což byl proti předchozímu závěru pouze nepatrný pokles. Severomořská ropa Brent ale půl dolaru přidala, a dostala se tak na 73,20 USD.

Cenám ropy už v úterý nesvědčily zprávy, že klesá aktivita ve zpracovatelském sektoru v západní Evropě i v Číně. K negativním informacím se přidávaly také obavy z dalšího vývoje v eurozóně, kde se část zemí nyní potýká s dluhovými problémy.

"Akcie snižují část předchozích ztrát. Bude velmi důležité vidět, jak si vedou akcie, protože právě ty jsou indikátorem, jak velká je teď na trzích averze k riziku," poznamenal analytik finančního ústavu Commerzbank Eugen Weinberg.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 73,21 72,71 New York - Nymex WTI červenec 72,51 72,58

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK