Tripartita projedná protikrizová opatření a vizi zemědělství

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Rada hospodářské a sociální dohody, takzvaná tripartita, bude ve čtvrtek jednat o plnění krátkodobých opatření pro východiska z krize, vizi českého zemědělství po roce 2010 a národních cílech stanovených na základě hlavních cílů strategie Evropa 2020. Odbory i zástupci zaměstnavatelů s mnoha materiály vypracovanými vládou příliš spokojeni nejsou.

"Mám osobně pocit, že vláda má deficit úplně ve všech bodech," řekl ČTK k plnění krátkodobých opatření předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. Odbory kritizují například nedostatečné plnění bodů týkajících se zaměstnanosti či nelegální práce.

Připomínky ovšem budou mít i zástupci zaměstnavatelů "Z postupu prací je vidět, že státní správa čeká na politickou vládu a nechce se posunout v některých bodech příliš dopředu," konstatoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl.

Na 13 bodech, které mají pomoci vyvést českou ekonomiku z hospodářské krize, se zástupci tripartity dohodli 22. dubna. Vycházeli ze starších dohod, které zúžili. Mezi body je například posouzení efektivity a účelnosti výdajových programů státního rozpočtu, dostavba Temelína a výstavba jezů na Labi či zpracování analýzy takzvaného kurzarbeitu, tedy státní finanční podpory na udržení zaměstnanosti.

Připomínky budou mít členové tripartity i ke strategii Evropa 2020, která stanovuje mimo jiné hospodářské cíle Evropské unie na příštích deset let a cesty k jejich naplnění. Svazu průmyslu zásadně vadí, že se opět neuvažuje o razantním omezení podpor do zemědělství, že se Francii pořád zcela nesmyslně ustupuje, řekl Míl. Svaz podle něj také bude požadovat, aby Česká republika dala razantněji najevo nesouhlas například se zvyšováním podílu obnovitelných zdrojů na 30 procent. Připomínky má i k bodům, které se týkají regulace bank.

"Česká republika opět neudělala žádnou analýzu stavu, kterého chce dosáhnout," řekl ke strategii Středula. Není podle něj připravena na zasedání Evropské rady 17. a 18. června, kde by se měla strategie projednávat.

Tripartita má ve čtvrtek projednávat i koncepci českého zemědělství po roce 2010. "Pozitivní je, že se v materiálu objevuje zásadní myšlenka, a to jsou srovnatelné podmínky se všemi zeměmi Evropské unie," řekl ČTK předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Jinak je podle něj znát, že koncepce nebyla připravována za politické vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK