Rozjednaný prodej domů v USA byl v dubnu nejvyšší od října

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. června (ČTK) - Rozjednaný prodej domů ve Spojených státech byl v dubnu nejvyšší od října minulého roku. Kupující chtěli využít poslední příležitost k využití státní podpory v podobě daňových dobropisů. Národní asociace prodejců nemovitostí dnes uvedla, že index podepsaných smluv o prodeji domů vzrostl za duben o šest procent na 110,9 bodu.

Duben tak představuje třetí měsíční nárůst za sebou; ve všech se projevil vliv daňových dobropisů až na 8000 dolarů (zhruba 169.000 Kč). Tento program ale skončil 30. dubna a mnoho analytiků předpovídá, že v dalších měsících kvůli tomu nastane pokles.

"Spěch stihnout daňové úlevy jednoznačně udržel trh s domy aktivní," reagoval ekonom Paul Dales z Capital Economics. "Obáváme se ale, že stále vysoká nezaměstnanost, výrazné zadlužení a horší dostupnost úvěrů říkají, že se to neudrží," dodal.

Zpomalení prodeje již naznačují statistiky vývoje z posledních týdnů. Asociace hypotečních bank dnes uvedla, že žádosti o hypotéku ke koupi domů klesly čtvrtý týden za sebou a dostaly se nejníže od dubna 1997.

Investory přesto dubnová čísla potěšila. Klíčový akciový index Dow Jones si po zveřejnění měsíční statistiky připsal 0,6 procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK