Nad BP krouží finanční dravci, ve hře je patrně i převzetí firmy

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. června (ČTK) - Nad britskou těžební společností BP začínají kroužit finanční dravci, kteří skupují její akcie. Kvůli problémům, s nimiž se firma potýká po havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, její tržní hodnota za pouhých šest týdnů spadla už asi o 36 procent. Oslabená firma by se podle analytiků teď mohla stát i terčem převzetí.

"Zaznamenali jsme, že některé hedgeové fondy si začínají budovat pozice. Politické riziko táhne cenu akcií dolů a činí emisi hodně spekulativní," cituje agentura Reuters jednoho z makléřů v Curychu. Část investorů teď akcie BP považuje za jednu z vzácných příležitostí k levnému nákupu, podle jiných je ale takový krok vysoce riskantní.

BP se snaží ucpat prasklý vrt, z něhož po havárii ropné plošiny unikají statisíce litrů ropy denně. Snaha firmy se ale nesetkává s úspěchem a části investorů v posledních dnech došla trpělivost. Jen v úterý akcie v jednu chvíli klesly až o 17 procent. Unikající ropa představuje největší katastrofu, se kterou se toto odvětví v USA zatím setkalo.

Individuální investoři, stejně jako velké instituce typu penzijních fondů, se ale zároveň zajišťují proti riziku, že BP nebude schopna z nějakých důvodů plnit finanční závazky. Cena pětiletých úvěrových swapů CDS tak podle organizace Markit vzrostla o 62 bazických bodů, a dostala se tak na 230 bodů. Například u konkurenční francouzské společnosti Total se tato cena pohybuje kolem 74 bodů.

Problémy společnosti BP začaly 20. dubna, kdy plošina Deepwater Horizon explodovala a o dva dny později se potopila do moře. Od té doby akcie BP klesly už o více než 36 procent a jejich tržní hodnota se snížila asi o 44,4 miliardy liber (zhruba 1,37 bilionu Kč). Spolu s BP ale padají také akcie americké společnosti Transocean, protože ta byla vlastníkem potopené plošiny. BP ji měla pouze pronajatou.

Tržní kapitalizace je částka, kterou určuje počet akcií dané firmy vynásobený aktuálním kurzem. S každým pohybem kurzu se tudíž tato hodnota mění. Nyní se pohybuje kolem 79,4 miliardy liber, takže BP už není největší akciovou emisí v Británii. Z první příčky ji vytlačila bankovní skupina HSBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK