Automobilky GM a Ford v květnu zvýšily prodej v USA

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 2. června (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors zvýšila v květnu prodej na domácím trhu meziročně o 17 procent díky silné poptávce po nových modelech. Prodej hlavního domácího konkurenta Ford Motor stoupl dokonce o 22 procent. Oznámily to dnes firmy.

Údaje o květnovém prodeji ve Spojených státech by měly postupně zveřejňovat také další automobilky. Podle agentury AP se očekává, že celkový prodej automobilů v USA vykáže za květen dvouciferný procentní nárůst.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates nedávno předpověděla, že v celém letošním roce prodej automobilů v USA stoupne na 11,7 milionu vozů z loňských 10,4 milionu. Prodej by tak měl nicméně zůstat hluboko pod téměř 17 miliony vozů z roku 2005.

Ford se vyrovnal s krizí v automobilovém průmyslu lépe než jeho domácí konkurenti GM a Chrysler. Těm musela pomoci americká vláda a obě automobilky byly dokonce po určitou dobu nuceny využívat bankrotovou ochranu před věřiteli.

GM v polovině loňského roku opustila bankrotový režim s tím, že se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přemění v menší podnik, jenž by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK