Rusko nahradí čtvrtinu dovozu drůbežího z USA importem odjinud

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. června (ČTK) - Rusko nahradí čtvrtinu dovozu drůbežího masa z USA importem odjinud. Uvedlo to dnes na internetu ruské ministerstvo průmyslu a obchodu. Dovoz drůbežího z USA země zastavila na začátku roku kvůli ošetřování chlorem.

Rusko je velkým dovozcem drůbeže a Spojené státy exportérem. Podle revidovaných kvót mělo letos z USA do Ruska přijít 600.000 tun tohoto masa. Rusko loni spotřebovalo 3,5 milionu tun drůbežího a američtí farmáři z toho svojí produkcí pokryli pětinu. Od lednového zákazu se o jeho zrušení několikrát jednalo.

Internetová zpráva ministerstva uvádí, že země umožní dodavatelům z jiných zemí dovézt letos do Ruska 150.000 tun drůbežího, které by jinak dodaly Spojené státy, napsala agentura AP.

Rusko dovozu brání kvůli obavám z nepříznivých dopadů na zdraví obyvatel. Ve Spojených státech je zvykem ošetřovat maso roztokem chloru, což ale Moskva nedovoluje. Američtí producenti jsou přesvědčeni, že jejich výrobky jsou bezpečné. Údajně však minulý měsíc slíbili, že chlor pro ruskou spotřebu používat přestanou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK