Při výběru práce motivuje hlavně plat, odrazuje nedodržení dohody

07.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pro 47 procent lidí je určujícím faktorem při výběru nového místa výše platu. Pro pětinu je rozhodující náplň práce. Osm procent se řídí jistotou dlouhodobé perspektivy a sedm procent pracovní dobou. Naopak nejvíce zaměstnance dovede odradit nedodržení dohod ze strany zaměstnavatele, přílišné autoritativní řízení a nulový platový růst. Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC, provozující pracovní portály jobs.cz a práce.cz, agentury Factum Invenio a analýzy společnosti DAP Services.

Možnost kariérního či odborného rozvoje nebo pověst firmy hrají při rozhodování významnou roli u pouhých dvou procent uchazečů. Další výhody nebo atmosféra ve firmě rozhodují při výběru pozice ze čtyř procent. "Průzkum jen potvrzuje priority lidí a ti chtějí hlavně finanční jistotu," říká mluvčí společnosti LMC Jana Skalová.

Důležitým motivačním faktorem je podle společnosti LMC také nalezení takzvané work-life-balance, to znamená takových podmínek vytvořených zaměstnavatelem, které umožní věnovat se i rodině, mít prostor pro své koníčky a relaxaci.

Častým původcem demotivace a zbytečného stresu jsou naopak různé formy lží, podvodů a zneužívání. Podle analýzy DAP Services mnoho Čechů demotivuje také namáhavá práce. "Z našich analýz bohužel vyplývá, že Češi nepatří mezi pracovníky, o kterých by se dalo říct, že se práce nebojí," říká Jiří Šimonek ze společnosti DAP Services.

Dlouhodobě motivuje také vidina úspěchu. "Pro ni jsou zaměstnanci ochotni vzdát se na čas části svých příjmů. Získat se tak dají především nejcennější specialisté s mnohaletými zkušenostmi a rozsáhlým know-how," řekla personální ředitelka technologické společnosti WBI Sylvie Šnajberková.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT