ÚOHS: Tendr ČD Cargo na 50 cisteren za 200 milionů byl v pořádku

07.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. června (ČTK) - Tendr státního nákladního dopravce ČD Cargo na nákup 50 cisteren za zhruba 200 milionů korun byl podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pořádku. Na tendr si stěžoval jeden z neúspěšných zájemců. Na základě jeho podnětu se na jaře začal tendrem antimonopolní úřad zabývat. Úřad ale neshledal důvody pro zahájení správního řízení. Informace ČD Cargo dnes ČTK bez bližších podrobností potvrdil místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Tendr na pořízení 50 cisternových vozů řady Zacns formou leasingu vyhlásilo ČD Cargo loni před Vánoci. Podle dubnových informací Mladé fronty Dnes se posléze na ÚOHS obrátila firma IRS Industries, která si stěžovala na údajně diskriminační pravidla soutěže. Podle listu zakázka vzbudila mezi výrobci vagonů velký zájem, o zadávací dokumentaci požádalo 13 firem. Do soutěže se však přihlásil jediný zájemce.

ČD Cargo tehdy neuvedlo, o koho jde. Podle MfD se ale v oboru mluvilo o tom, že favoritem na zakázku byla vzhledem k nastaveným požadavkům lounská firma Lostr. Ta patří skupině Aliafin řízené rodinou Matoušků. Milan Matoušek starší a šéf Carga Josef Bazala jsou bývalí kolegové z generálního ředitelství Českých drah a dlouholetí přátelé, uvedla v dubnu MfD.

Firma IRS Industries si mimo jiné stěžovala například na to, že kvůli vyhlášení zakázky těsně před Vánocemi byla zkrácena lhůta, ve které mohli zájemci svou nabídku připravit a podat. Podle stěžovatele také ČD Cargo stanovilo takový způsob hodnocení ekonomické výhodnosti nabídek, který prý umožňoval jako vítěze vybrat firmu, která nenabídla nejlevnější nabídku. Podle kritérií soutěže mělo v hodnocení ekonomické výhodnosti cena váhu jen 45 procent, 30 procent mělo technické řešení a 25 procent navýšení pokuty, pokud firma dodá cisterny pozdě.

Námitky ale ÚOHS neuznal, a žádné správní řízení, v němž by za případné pochybení mohla firmě hrozit i pokuta, proto nezahájil. "Mohu potvrdit, že úřad přezkoumal zadání veřejné zakázky a konstatoval, že v této věci neshledal důvody pro zahájení správního řízení," řekl dnes ČTK Rudolecký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK