Finská ekonomika se vrátila do recese

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 9. června (ČTK) - Finský hrubý domácí produkt se v letošním prvním čtvrtletí snížil o 0,4 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy klesl o 0,2 procenta. Finská ekonomika se tak vrátila do recese, která je obvykle definována jako dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou. Vyplývá to z dnešních údajů finského statistického úřadu.

Ve srovnání se stejným loňským obdobím ekonomika klesla o 0,8 procenta. Tempo meziročního poklesu nicméně prudce zpomalilo z 5,2 procenta ve čtvrtém čtvrtletí.

Podle ekonomů jsou údaje za letošní první čtvrtletí horší, než se očekávalo, protože odráží negativní dopady dvoutýdenní stávky přístavních dělníků i nezvykle chladné zimy.

Finská ekonomika vykázala od října 2008 do června 2009 tři čtvrtletní poklesy za sebou. Z recese se vymanila v loňském třetím čtvrtletí, poté ale začala opět klesat.

Za celý loňský rok se finská ekonomika propadla o 7,8 procenta. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že v letošním roce ekonomika stoupne o 1,25 procenta a v příštím zhruba o dvě procenta.

pmh dp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK