Daňová přiznání se zjednodušují!

13.11.2002 | , Finance.cz
DANĚ


Nebaví Vás každoročně vyplňovat desítky stránek přiznání k dani z příjmů fyzických osob typu B? Už nemusíte! Ministerstvo financí totiž připravilo nový tiskopis skládající se z pouhého dvoulistu a čtyř příloh.

Daňovým poplatníkům se začíná blýskat na lepší časy. V nejbližší době se můžete těšit na zbrusu nové přiznání k dani z příjmů fyzických osob typu B. Ministerstvo financí totiž připravilo nový tiskopis skládající se z pouhého dvoulistu a čtyř příloh. Nové formuláře schválil i ministr financí Bohuslav Sobotka, a tak se začnou v nejbližší době tisknout. Tuto informaci oznámila v pátek na valné hromadě Komory daňových poradců ČR náměstkyně ministra financí Yvona Legierská.

Stane se vyplnění hračkou?
Zatímco se muselo dříve povinně vyplnit všech dvanáct stran, v novém přiznání to budou už jen strany čtyři. A to ještě není všechno! Poplatníci musí vyplnit pouze ty, které se jich týkají. Podle prezidenta komory Jiřího Nekováře ulehčí nové formuláře vyplňování daňového přiznání těm, kteří podnikají v méně oborech. A že jich není málo statistiky jen potvrzují. Daňové přiznání každoročně podává v ČR více než 1,2 milionu podnikatelů.

Přesto všechno však daňoví poradci tvrdí, že nové tiskopisy jsou i nadále složité a málo srozumitelné. Například členka prezídia komory Jaroslava Dojivová-Netíková se už s novými tiskopisy seznámila a uvedla, že nenavazují na sociální a zdravotní odvody.

Kdy se můžeme těšit na nové tiskopisy
Podnikatelé, kterých se nové přiznání k dani z příjmů týká budou mít dost času se na chystané změny připravit. Podle mluvčího finančního úřadu Lubomíra Janouška jsou totiž tiskopisy zatím jen v pracovní verzi a k dispozici by měly být až ke konci roku. Vzhledem k tomu, že podnikatelé kterých se to týká podávají daňového přiznání až v březnu, nemusí vládní mašinérie nikam spěchat.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ