Akcie v Evropě klesají, kvůli ratingu nejvíce řecké banky

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Atény 15. června (ČTK) - Akcie na hlavních burzách v západní Evropě dnes oslabují, a ukončily tak sérii čtyř růstových dnů. Nejvíce je táhne dolů snížení ratingu Řecka, k němuž v pondělí přistoupila agentura Moody's Investors Service. Prudce klesají akcie řeckých bank, poklesy cen na jiných burzách výrazné nejsou.

Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce před 11:00 ztrácel asi 0,2 procenta a pohyboval se kolem 1028 bodů. Hned ráno ale oslabil skoro o půl procenta. Nejvíce klesaly banky, ztráty britské HSBC, španělské Santander a další britské banky Barclays se pohybovaly od 1,4 do 2,2 procenta.

Moody's srazila hlavní rating Řecka hned o čtyři stupně na Ba1, což je spekulativní pásmo. Moody's se tak přidala ke konkurenční agentuře Standard & Poor's, která Řecku rating do spekulativního pásma posunula už koncem dubna. Třetí z významných ratingových agentur, Fitch Ratings, zatím žádnou velkou změnu řeckého ratingu nechystá.

Moody's uvedla, že vidí rizika v záchranném programu, na němž se dohodly země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Řecko má v průběhu tří let dostat úvěry v celkovém objemu až 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč).

"Na trh má negativní vliv Řecko. Pochopitelně ovlivnilo už Spojené státy a my očekáváme, že evropské trhy budou následovat," řekl podle agentury Reuters analytik Adam Soyak ze společnosti City Index. "Po několika dnech růstu se ale i trochu vybírají zisky," dodal.

Index londýnské burzy FTSE 100 ráno klesal až o půl procenta, později se ale vzpamatoval a většinu ztrát smazal. Německý DAX smazal všechny ztráty a kolem 11:00 vykazoval růst skoro o 0,1 procenta.

V Řecku ale burza klesá citelněji a nejvíce na ni doléhá vývoj u bank. Jejich ztráty se podle souhrnného indexu pohybovaly kolem 2,3 procenta, byly mezi nimi ale značné rozdíly. Analytici připomínají, že se snížením ratingu se v případě Řecka sice počítalo, podle některých z nich ale byl pokles hodnocení příliš výrazný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK