Evropská komise: Úsporná opatření české vlády jsou dostatečná

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 15. června (zpravodaj ČTK) - Úsporná opatření, která česká vláda přijala v uplynulých měsících k nápravě rozpočtového schodku, jsou dostatečná. To samé platí i o Slovensku. Uvedla to Evropská komise v hodnocení 12 členských států, které se nachází v takzvané proceduře pro nadměrný rozpočtový deficit. Ten je v EU povolen na hranici tří procent HDP, ale většina států jej v současnosti nesplňuje.

Česko se v proceduře, která pro něj může v extrémním případě, znamenat i zastavení přílivu evropských dotací, ocitlo na začátku prosince loňského roku. Rozpočtový schodek v roce 2009 totiž přesáhl povolenou hranici takřka dvojnásobně. Evropská unie tak po české vládě požaduje, aby deficit snížila pod tři procenta HDP do roku 2013.

"Ve všech případech jsme dospěli k závěru, že přijatá opatření jsou dostatečná k dosažení rozpočtových cílů pro rok 2010. V mnoha případech jsme státy vyzvaly, aby co nejdříve specifikovala opatření, která hodlají přijmout i po roce 2010," uvedla komise.

Letos by měl rozpočtový schodek ČR činit celkem 5,7 procenta. Bez úsporných opatření vlády Jana Fischera, která si v médiích vysloužila přezdívku Janotův balíček, by však splnění tohoto cíle nebylo nejspíš možné. "České úřady uskutečnily úsporná opatření v roce 2010, které jsou obsažené již v návrhu rozpočtou pro letošní rok, a přijaly ještě další opatření během samotného roku. Jejich celkový dopad na rozpočet je odhadován na zhruba dvě procenta HDP," uvedla komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK