Reinfeldt: Slovensko by mělo dostát své odpovědnosti vůči Řecku

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. června (zpravodaj ČTK) - Slovensko by mělo dostát své odpovědnosti člena eurozóny a schválit pomoc Řecku či případným dalším státům bloku v potížích. Vyplynulo to z dnešních slov švédského premiéra Fredrika Reinfeldta při příjezdu na summitu Evropské unie v Bruselu. Proti pomoci se ale zatím stavěly některé strany či politici z pravděpodobné nové slovenské koalice, zejména strana SDKU-DS.

"Myslím, že je důležité, aby každý dostál své odpovědnosti, zvlášť pak v eurozóně," řekl Reinfeldt na dotaz, zda nemá obavy z toho, že se Slovensko zdráhá přispět na záchranný balík Řecku sužovanému dluhovou krizí. Ta mezitím přerostla v širší problém celé eurozóny, neboť potíže mají i další země, třeba Španělsko a Portugalsko.

Kvůli tomu se eurozóna dohodla s Mezinárodním měnových fondem (MMF) na vzniku speciální finanční pomoci na případnou pomoc ve výši 750 miliard eur (zhruba 19,3 bilionu Kč). Slovensko se ale zatím zdráhá podepsat rámcovou dohodu k tomuto mechanismu.

"Myslím, že to bylo součástí slovenské volební kampaně, a proto bychom měli počkat na zformování vlády na Slovensku, než budeme znát (jeho) přesnou pozici," podotkl švédský premiér, jehož země není členem eurozóny.

Slovensko by se mělo podílet i na pomoci Řecku v celkové výši 110 miliard eur, kterou na počátku května přislíbila eurozóna s MMF a na níž se státy eura mají podílet 80 miliardami eur. O poskytnutí své části ale Slovensko zatím nerozhodlo, čekalo se na výsledky voleb. V nich sice zvítězil levicový Směr-sociální demokracie, ale vládu asi bude sestavovat opozice v čele se stranou SDKU-DS, která se dříve vyslovila proti pomoci.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK