ČTÚ ještě letos vypíše aukci kmitočtů na rychlé datové sítě

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - ČTÚ ještě letos vypíše tendr na volné kmitočty v pásmu 2,6 gigahertz, které lze využít například pro rychlé bezdrátové datové sítě WiMAX případně LTE. Soutěž na dvě až tři licence bude mít formu aukce a úřad ji chce vypsat nejpozději na podzim. Na setkání s novináři to dnes uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Pásmo 2,6 GHz je v současnosti zcela volné. Soutěž na celoplošné licence by měla být technologicky neutrální, nebude tedy upřednostňovat nebo omezovat žádnou technologii.

V příštím roce by mohl následovat tendr na kmitočty v pásmu 1,8 Ghz, které by mohl využít ke vstupu na trh čtvrtý mobilní operátor. ČTÚ podle Dvořáka zvažuje i možnost, že by soutěž o tyto kmitočty spojil s tendrem na frekvence z tzv. digitální dividendy v pásmu 800 Mhz, uvolněné po přechodu analogového televizního vysílání na digitální.

Podle Dvořáka by bylo v českém prostředí možné vyčlenit pro mobilní operátory ještě další frekvence určené pro televize. "Není důvod počítat s dalším větším počtem sítí pro digitální terestrické televizní vysílání," uvedl.

WiMAX, což je rychlejší alternativa Wi-Fi, v současnosti nabízí ve větším rozsahu v Česku například České Radiokomunikace, technologie však zatím nemá mobilní využití. Mobilní technologie LTE je nyní ve fázi testů, které provádí například Telefónica O2.

Poptávka po kapacitě pro mobilní datové přenosy v poslední době prudce roste, naopak noví zákazníci již téměř nepřibývají. V Česku připadá kolem 140 mobilních čísel na sto lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK