Kovohutě Rokycany koupila mirošovská firma Rosso Steel

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rokycany 18. června (ČTK) - Kovohutě Rokycany, předního českého producenta polotovarů pro elektroniku a elektrotechniku, koupila česká obchodní firma s hutním materiálem Rosso Steel z Mirošova na Rokycansku. Cenu transakce, která se měla pohybovat v desítkách milionů korun, žádná ze stran nesdělila. Kupcem je česká firma, která bude podnik dále rozvíjet, řekla dnes ČTK místopředsedkyně představenstva Kovohutí Anna Beránková.

"Zužujeme portfolio. Vinou krize jsme se museli Kovohutím hodně věnovat," dodala zástupkyně vlastníka, jímž je plzeňský CE Holding, který v Plzeňském kraji vlastní ještě Klatovské rybářství, Drůbežářský závod Klatovy a Osonu holding, výrobce a opraváře nákladních vozů. Tyto podniky už skupina prodat nechce. Podle Beránkové je Rosso Steel, které koupi iniciovalo, velmi seriózním majitelem.

Kovohutě Rokycany, jediný český výrobce niklových slitin, plánují letos díky výzkumu zisk několik milionů korun. V předchozích třech letech byly ve ztrátě. Hlavní ztrátovou výrobu drátů ze slitin mědi firma nahradila produkcí fólií ze slitin niklu a mědi. "Budeme vyrábět hlavně fólie ze slitin niklu a mědi, které jsou velmi žádané kvůli mimořádným fyzikálním vlastnostem, ale téměř nikdo je v zemích střední a východní Evropy neumí vyrobit," řekl ředitel firmy Josef Macháček.

Kovohutě se stávají klíčovým partnerem pro české, evropské a asijské výrobce elektroniky, kteří chtějí konkurovat americkým firmám. Vyvíjejí speciální materiály ze slitin niklu a mědi za velmi solidní ceny. Firma dále nově vyrábí polotovary z čistého niklu a směsi niklu s železem.

Kovohutě vyváží polovinu produkce hlavně do zemí SNS, USA a Asie, loni utržily 200 milionů korun, o třetinu méně než v roce 2008. "Letos očekáváme podobné tržby. Je ale těžké plánovat, protože krize trvá," dodal ředitel. Podnik loni skončil se ztrátou v jednotkách milionů korun.

Rosso Steel a.s. vznikla v roce 1998 ze společnosti s ručením omezeným, založené už v roce 1990. Původně malá společnost, která byla zaměřena pouze na nákup a prodej hutního materiálu, byla přetransformována na akciovou společnost, jejíž činnost je orientována na zpracování ocelových svitků. Výroba byla rozšířena o lisování plechových výrobků pro automobilový průmysl. Nosným programem zůstává úprava a zpracování plechů za studena a za tepla válcovaných.

Hlavními odběrateli jsou firmy z oblasti automobilového průmyslu, stavebnictví, výrobci sádrokartonových lišt, kontejnerů, ocelových skříní, tlakových nádob, krytů na PC a podobně. V květnu 2005 se Rosso stalo součástí nadnárodního konsorcia steel servis center Duferco, čímž se zařadilo mezi přední evropské zpracovatele plechu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK