Vedení ČD Carga chce zastavit tendr na nákup 100 vagonů

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Nové vedení ČD Cargo chce zastavit tendr na nákup potravinářských vagonů. Chce tak ušetřit 175 milionů korun. Podezřelý tendr byl spolu se špatným hospodařením a bráněním forenznímu auditu důvodem k odvolání představenstva ČD Carga minulý týden. Uvedl to předseda představenstva ČD a ČD Carga Petr Žaluda.

Poté, co valná hromada ČD Carga, reprezentovaná vedením mateřských Českých drah, minulý týden odvolala představenstvo Carga v čele s Josefem Bazalou, rezignovali na své posty postupně i personální ředitel Pavel Koucký a provozní ředitel Oldřich Mazánek, kterého dnes následoval i jeho zástupce Jiří Witiska.

Nové představenstvo v čele s generálním ředitelem ČD Petrem Žaludou podle odcházejících manažerů začalo realizovat kroky, které ČD Cargo destabilizují a poškodí. Od společnosti již začali odcházet někteří zákazníci. Žaluda naopak uvedl, že podnik poškozovali původní manažeři. Odcházející manažeři podle něj nemají čisté svědomí.

Odvolání představenstva bylo podle Žaludy nezbytné, protože hrozilo pokračování škod a snižování hodnoty společnosti. Firma loni vykázala ztrátu 380 milionů korun a v 1. čtvrtletí byl propad 50 milionů korun.

"Rozhodl jsem se jít do určitého osobního rizika, protože jsem do minulého týdne, kdy jsem se rozhodl odvolat představenstvo ČD Carga, vycházel především z indicií. Na základě současných informací z auditu musím prohlásit, že odvolání bylo nezbytné," uvedl Žaluda.

Bývalé vedení plánovalo nakoupit 100 potravinářských vagonů za údajně nevýhodných podmínek. Cargo tyto vozy navíc nepotřebuje, protože tvoří jen dvě procenta jejího obratu. Bazalův tým prý rovněž bránil provedení forenzního auditu a zveřejnění jeho výsledků.

Nového generálního ředitele by mělo představenstvo podle Žaludy vybrat na základě výběrového řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK