Obama: Rusko a USA prohloubí spolupráci v mnoha oborech

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. června (zpravodaj ČTK) - Americký prezident Barack Obama po schůzce s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem řekl, že obě země dnes po nedávném novém začátku vzájemných vztahů dále prohloubily spolupráci. Týká se prý široké palety oborů, od obchodu, přes energetickou účinnost po investice. Rusko například od USA koupí 50 letadel Boeing. Spojené státy zase silně podpoří ruský vstup do Světové obchodní organizace (WTO).

Obama také uvedl, že se oba prezidenti dohodli na obnovení vývozu americké drůbeže do Ruska, který Moskva dosud ze zdravotních důvodů blokovala. Obě země také budou spolupracovat v oboru špičkových technologií, jež si ruský prezident v úterý a ve středu prohlédl v Kalifornii.

Obama loni krátce po nástupu do úřadu vyhlásil, že chce s Ruskem znovu zahájit vztahy, které během vlády jeho předchůdce George Bushe prosytila vzájemná nedůvěra. Dnes uvedl, že obě země zaznamenaly velký pokrok.

Oba prezidenti jednali také o potřebě urychlené ratifikace nové smlouvy START o omezení počtu strategických jaderných zbraní. Hovořili i o situaci v Kyrgyzstánu, kde vypukly nepokoje. Spolupracovat hodlají také v boji proti terorismu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK