ČSÚ: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu mírně zlevnily

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Pohonné hmoty v uplynulém týdnu mírně zlevnily. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,58 koruny za litr, a byl tak o devět haléřů levnější než o týden dříve. Cena motorové nafty klesla o čtyři haléře na průměrných 31,50 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se snížila o tři haléře na 32,06 koruny za litr. Cena plynu LPG klesla v průměru o haléř na 14,46 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů benzin Natural 95 zlevnil o čtyři haléře na průměrných 32,31 koruny za litr, nafta zdražila o haléř na 31,21 koruny za litr.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka minulý týden na trzích s ropou českým motoristům příliš nepřál. "Ropa zamířila vzhůru a vyšplhala se až k úrovni kolem 78 dolarů za barel," uvedl. Pozitivní zprávou pro řidiče prý ale bylo posilování koruny vůči dolaru, které bude částečně tlumit dopad rostoucích cen na burze v Rotterdamu.

Analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek se ovšem domnívá, že ceny pohonných hmot v Česku dále porostou. Týkat se to prý bude hlavně benzinu, jehož spotřeba v době dovolených poroste.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK