Charouz neuspěl, zakázku České pošty na dodávky Rafaj zrušil

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. června (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil zrušení veřejné zakázky České pošty na nákup dodávek za 300 milionů korun. Rafaj zamítl odvolání společnosti A. Charouz. Česká pošta, která původně chtěla koupit dodávky právě od Charouze, se proti původnímu verdiktu ÚOHS neodvolala. Vyjádření pošty ČTK zjišťuje.

Pošta v zadávacích podmínkách stanovila, že u jednotlivých zakázek zadávaných na základě rámcové smlouvy se mohou měnit požadavky na technické parametry vozů. "Zadavatel si tak fakticky vyhradil právo odebírat i vozidla jiných parametrů, než která byla vymezena v zadávací dokumentaci. Toto ustanovení je zásadním porušením zákona o veřejných zakázkách a mohlo podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl Rafaj.

Zadavatel dále požadoval, aby uchazeči doložili seznam významných dlouhodobých dodávek vozidel obdobného typu pro jednoho objednatele v letech 2006 až 2008. Tento požadavek byl podle ÚOHS nepřiměřený. "Dodavatel mohl prokázat splnění odpovídající kvalifikace i více dodávkami probíhajícími v jeden časový okamžik více objednatelům," uvedl Rafaj.

Při hodnocení ekonomické výhodnosti nabídky Česká pošta posuzovala cenu, maximální termín dodání vozidel a kvalitu plánu organizace plnění zakázky. Nabídka měla uvádět i cenu za 50 kusů vozidel od každého ze sedmi typů požadovaných automobilů. Tento požadavek byl podle ÚOHS v rozporu s předpokládaným počtem odebraných vozidel, neboť u některých typů zadavatel předpokládá odebrání výrazně menšího počtu kusů. "Uchazeči o zakázku tak oceňovali objem dodávek, který ve skutečnosti nebudou realizovat, a výše nabídkové ceny tedy nebude odpovídat reálnému odběru," dodal Rafaj.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK