Kdy máte nárok na sociální dávky?

04.10.2013 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Během života se lidé dostávají do situací (nemoc, úraz, péče o dítě, ztráta zaměstnání či odchod do důchodu), kdy potřebují finančně zabezpečit. K tomuto účelu existuje řada dávek, o které mohou lidé žádat. Podívejme se na přehled těch nejdůležitějších...

Sociální dávky jsou pro mnohé nepřehledné, a tak mnoho lidí ani neví, že na ně může mít nárok. Připravili jsme proto pro vás přehled některých z nich. Dávky se liší nejen způsobem výpočtu jejich výše, ale i způsobem žádosti u odlišných institucí. Některé jsou vypláceny bez ohledu na příjem rodiny, pro jiné dávky úřady rodinný rozpočet důkladně testují.

Dávky státní sociální podpory

Dávky státní sociální podpory pomáhají lidem k zabezpečení jejich základních potřeb. Můžeme je rozdělit na

dávky, které se vyplácí v závislosti na příjmech rodiny:

dávky poskytované bez ohledu na příjem rodiny:

Příjmy rozhodné pro nárok na dávky státní sociální podpory zahrnují všechny čisté příjmy rodiny, to jsou především příjmy ze závislé činnosti, příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a dále dávky nemocenského a důchodového zabezpečení a podporu v nezaměstnanosti včetně obdobných příjmů z ciziny.

Základem pro stanovení nároku a výši některých dávek včetně určení hranice příjmů osoby či rodiny je životní minimum.

Částky životního minima v Kč za měsíc:

  • 3 410 Kč - pro jednotlivce
  • 3 140 Kč - pro první dospělou osobu v domácnosti
  • 2 830 Kč - pro druhou a další dospělou osobu v domácnosti

pro nezaopatřené dítě:

  • 1 740 Kč - ve věku do 6 let
  • 2 140 Kč - ve věku 6 až 15 let
  • 2 830Kč - ve věku 15 až 26 let (nezaopatřené)

Životní minimum je součtem všech částek životního minima jednotlivých členů domácnosti.

Výši životního minima vám pomůže spočítat i naše kalkulačka životní minimum nebo si rovnou můžete vypočítat v jaké výši máte nárok na přídavky na děti či zda máte nárok na příspěvek na bydlení.

Dávky státní sociální podpory zohledňují jak příjmovou tak i sociální situaci rodiny. Čím je v rodině více nepříznivých sociálních událostí, tím více a vyšších dávek je rodině poskytováno. Rodina může pobírat více dávek státní sociální podpory souběžně.

O dávkách státní sociální podpory rozhodují a vyplácejí je úřady práce místně příslušné podle místa trvalého pobytu oprávněné osoby. Řízení o přiznání dávek je zahájeno na základě podání žádosti na předepsaném tiskopisu, který je k dispozici na úřadech práce nebo ho lze nalézt na našich internetových stránkách v sekci formuláře.

TIP: Kalkulačka rodičovského příspěvku

Ostatní dávky poskytované úřady práce

Úřady práce vyplácejí dávky i v jiných životních situacích. Jak již ze samotného názvu vyplývá, starají se o občany, kteří ztratili zaměstnání a vyplácejí jim podporu v nezaměstnanosti. Více se o této problematice dočtete v článku: Jak na úřad práce.

Další oblastí působnosti úřadů práce jsou osoby zdravotně znevýhodněné, které mohou získat příspěvek na péči nebo některou z dávek pro osoby se zdravotním postižením. Výše těchto dávek a jejich přiznání se neodvozuje od příjmů, ale závisí na zdravotním stavu žadatele.  Proces získání příspěvku či dávky je poměrně složitý a zdlouhavý. V některých případech mu předchází i sociální šetření v přirozeném prostředí žadatele.

Dávky z nemocenského pojištění

Dávky nemocenského pojištění pomáhají finančně zabezpečit ekonomicky aktivní občany v okamžiku, kdy kvůli nemoci či mateřství ztratí krátkodobě výdělek. Účast na nemocenském pojištění zaměstnanců vzniká ze zákona a je povinná. Osoby samostatně výdělečně činné si mohou platit nemocenské pojištění dobrovolně a pak mají nárok na nemocenské a peněžitou pomoc v mateřství.

Dávky, které se vyplácejí z nemocenského pojištění:

Výše dávek z nemocenského pojištění se určuje z denního vyměřovacího základu (DVZ), který se u zaměstnanců zjistí jednoduše: příjem za posledních 12 měsíců se vydělí počtem kalendářních dní v tomto období. Tento denní vyměřovací základ se pro rok 2013 redukuje následovně:

  • z částky do 863 Kč se počítá 90 % (100 % u mateřské)
  • z částky do 1 295 Kč se počítá 60 %
  • z částky do 2 589 Kč se počítá 30 % a k částce nad 2 589 Kč se nepřihlíží.

Výše nemocenské (vyplácí se od 22. dne pracovní neschopnosti) a ošetřovného (od prvního dne) pak za každý kalendářní den činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu. Denní výše mateřské činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu. Všechny dávky nemocenského pojištění vyplácejí okresní správy sociálního zabezpečení.

Pomocí našich kalkulaček si můžete spočítat výši mateřské, ošetřovného a nemocenské.

Čtěte také: Výpočet náhrady mzdy při nemoci

Dávky z důchodového pojištění

Během života si pracující lidé platí důchodové pojištění, které jim do budoucna určí výši přiznaného důchodu. Z českého důchodového systému jsou vypláceny řádné i předčasné starobní důchody, invadlidní důchody prvního až třetího stupně a vdovské, vdovecké a sirotčí důchody. Na Slovensku můžou důchodci získat i příspěvek na Vánoce.

Druhy dávek vyplácených z důchodového pojištění:

Dávky z důchodového pojištění vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. Pro nárok na jednotlivé důchody je třeba splnit určité podmínky, především je to doba pojištění, která se např. u starobního důchodu postupně zvyšuje, aby po roce 2018 dosáhla 35 let. Výši důchodu spočítají pracovníci ústředí České správy sociálního zabezpečení. ČSSZ vyplácí důchody předem, a to bezhotovostně na bankovní účet klienta nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty.

Detailní popis jednotlivých důchodů, jejich výpočtů i podmínek pro přiznání naleznte v sekci Důchody a dávky, kde naleznete také řadu užitečných kalkulaček: Starobní důchod, Důchodový věk, Předčasný důchod, Invalidní důchod, ...

 

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY