ArcelorMittal Frýdek-Místek i v době krize dosáhl zisku

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdek-Místek 29. června (ČTK) - Společnosti ArcelorMittal Frýdek-Místek se podařilo jako jedné z mála hutních firem na severu Moravy dosáhnout loni i v době hospodářské recese zisku. Dceřiné společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO), která se soustředí na výrobu elektrotechnické oceli, sice profit meziročně klesl o 70 procent, přesto firma vykázala čistý zisk 138 milionů korun. Vyplývá to z materiálu pro mimořádnou valnou hromadu firmy AMO.

Vlivem krize a snížením poptávky po produkci firmy se jí také snížily tržby přibližně o třetinu, z předloňských 3,9 miliardy na 2,6 miliardy korun. Loni firmě klesla celková výroba ocelových výrobků o 40 procent, z předloňských 138.000 na 85.000 tisíc tun.

Zaznamenala sice nárůst objemu prodeje elektrotechnické oceli, ale bylo to za nižší ceny. Snížil se i prodej hlubokotažné oceli. Krize se obecně na trzích dynamo a transformované oceli projevila později než na jiných trzích.

Ve firmě se loni snížil průměrný počet zaměstnanců zhruba o 50 z celkových 700. Kvůli propouštění také vzrostly osobní náklady vlivem vyplácení odstupného, což mělo největší vliv na pokles zisku EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů).

V roce 2009 firma investovala celkem 859 milionů korun. Kvůli krizi musela pozastavit plán na další investice za dvě miliardy korun.

ArcelorMittal Frýdek-Místek je tradičním výrobcem elektrotechnické oceli. Kromě výroby dynamo oceli, která slouží převážně k výrobě elektromotorů, rotorů a statorů, patří mezi 13 celosvětových výrobců oceli transformátorové, z níž jsou vyráběny transformátory. Své výrobky loni vyvážela do 20 zemí světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK