Přítel, se kterým bydlím, je chronický dlužník. Může exekutor zabavit moje spotřebiče?

01.07.2010 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Situace, do které se můžete dostat i vy: přítel/přítelkyně bydlící s vámi v bytě má nesplacené pohledávky. Co dělat, když na dveře zaklepe exekutor?

V prvé řadě je dobré vědět, že exekutor, který vás navštíví, je soukromá osoba pověřená soudem k zajištění prostředků, jimiž mají být následně uspokojeny pohledávky vůči vašemu příteli. Nejedná se tedy o státní orgán, nicméně vřele doporučujeme s exekutorem plně spolupracovat. Vyhnete se tak možným dalším obtížím.

Dostala-li se situace do takové fáze, kdy váš partner neuspokojuje pohledávky dobrovolně, může vás (váš byt, kde je partner hlášen k trvalému pobytu) opravdu navštívit exekutor. V okamžiku, kdy vám exekutor zaklepe na dveře, tak určitě nezapírejte svou přítomnost v domě. Exekutor má totiž právo vstoupit do bytu i přes to, že mu nebude vámi nebo vaším partnerem přístup umožněn. Vyžaduje-li to totiž účel výkonu rozhodnutí, je exekutor oprávněn učinit prohlídku bytu dlužníka, včetně místností, skříní a schránek, ke kterým si může zjednat přístup. Následně by vás tedy mohlo čekat nemilé překvapení v podobě násilného otevření dveří, popřípadě byste se mohla vrátit jednoho dne z práce do poloprázdného bytu, nebo na věcech nalézt nálepku s nápisem „zabaveno soudním exekutorem“. V takovém případě vám nepomůže ani její slepení, neboť exekutor je při své činnosti povinen provádět soupis zabavených věcí a mohl by si tedy lehce dohledat, že některé věci chybí.


Prokažte jednoznačně vlastnictví a exekutora se nemusíte bát


Předpokládejme, že k návštěvě exekutora došlo ve vaší přítomnosti. V tomto případě má exekutor oprávnění zabavit veškeré věci (spotřebiče, vybavení domácnosti apod.), v bytě, u kterých nebude jednoznačně prokázáno, že nejsou vlastnictvím dlužníka (vašeho partnera).  Máte tedy právo exekutorovi zamezit v označení věcí, u kterých můžete jednoznačně prokázat, že jsou vaše. Nepodaří-li se vám vlastnictví jednoznačně prokázat, je exekutor povinen předměty zabavit a uvést do exekučního soupisu.

Pokud máte od všech vašich věcí účty, je to pro vás výborná zpráva. Těmito účty můžete na místě prokázat vaše výhradní vlastnictví nad jednotlivými spotřebiči a exekutor je pak tedy nemůže zabavit. V případě, že nemáte k dispozici účty (doklad o koupi), můžete k prokázání svého vlastnictví využít i dalších prostředků, jako jsou např. výpověď svědků, výpis z účtu, faktura, různé smlouvy (např. kupní smlouva) apod.


Na co exekutor nesmí sáhnout


Mimo věci, nad kterými jednoznačně prokážete svoje vlastnictví, vám exekutor nesmí zabavit takové věci, které slouží k uspokojování hmotných potřeb nebo věcí potřebných k plnění pracovních úkolů a dalších věcí, jejichž následný prodej by byl v rozporu s morálními pravidly. Exekutor dále nesmí zabavit předměty, které občanský soudní řád označuje jako exekucí nepostižitelné předměty. Mezi tyto patří např. běžné oděvní součásti (oblečení denní potřeby, obuv), obvyklé vybavení domácnosti (např. základní jídelní sada), snubní prsten, zdravotnické potřeby (např. berle, invalidní vozík, dávkovače inzulínu). Exekutor dále nesmí zabavit hotové peníze a to až do výše částky odpovídající dvojnásobku životního minima (ke dnešnímu dni asi 6000 Kč).


Když přijdete až po exekutorovi


V případě, že exekutor již vaše předměty zabavil, nebo na místě neuznal vaše výhradní vlastnictví, máte možnost se obrátit se stejnými podklady prokazujícími vaše vlastnictví na exekutora přímo v místě exekutorského úřadu. Na exekutora se musíte obrátit během následujících 30 dní.  Exekutor by pak měl předměty vyjmout z exekučního seznamu.


Excindační žaloba jako poslední možnost


Neuspějete-li ani s takovýmto postupem, dává vám zákon ještě jednu možnost, jak zabránit prodeji vašich věcí. Touto možností je žaloba na vynětí majetku z výkonu rozhodnutí, tzv. vylučovací/excindační žaloba, kterou musíte podat u příslušného soudu (u soudu, který exekuci nařídil).

Autor článku

Jan Horecký  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY