Wikov má kontrakt na převodovky větrníků do Číny za 360 mil. Kč

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hronov (Náchodsko) 1. července (ČTK) - Výrobce průmyslových převodovek Wikov MGI z Hronova na Náchodsku získal kontrakt na dodávku převodovek pro větrné elektrárny do Číny za více než 360 milionů korun. Převodovky by měly pracovat v největších větrných elektrárnách světa s průměrem rotoru přes 140 metrů. ČTK to dnes řekl generální ředitel skupiny Wikov Industry Antonín Růžička.

Hronovská firma podle v těchto dnech podepsaného kontraktu nejprve dodá čínskému výrobci energetických zařízení dva prototypy převodovek. Na základě opce pak v roce 2012 vyrobí a dodá sérii 20 kusů převodovek v hodnotě přes 300 milionů Kč. Včetně prototypů, které budou dodány v roce 2011, má zakázka hodnotu více než 360 milionů Kč.

Wikov MGI vyrábí převodovky také pro vodní elektrárny, převodová zařízení pro stavební stroje, lodě a kolejová vozidla nebo těžařský průmysl. Loni firma měla tržby 950 milionů korun a její zisk před odpisy, nákladovými úroky a daněmi dosáhl 238 milionů korun. K současným nejvýznamnějším zákazníkům patří například firmy GE, Alstom, Siemens, Continental a Scana Volda. Firma má 420 zaměstnanců a od roku 2007 investoval do nové výrobní haly a strojního vybavení přes jednu miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK