Sony bude u Plzně vyrábět Blu-ray disky, zaměstná až 250 lidí

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štěnovice (Plzeňsko) 1. července (ČTK) - Japonský koncern Sony bude Štěnovicích u Plzně bude od letošního roku vyrábět a balit disky Blu-ray, DVD a CD. Nadnárodní společnost ProLogis, která tam vlastní tři obří haly, dnes ČTK potvrdila, že si Sony dlouhodobě pronajala 18.000 m2 prostor v ProLogis Parku Pilsen. Zaměstná tam až 250 lidí, potvrdil ředitel Sony DADC pro ČR Werner Gangl.

Sony DADC je podle něj jedním z předních poskytovatelů technologií a řešení pro zábavní a informační průmysl. Nabízí "balíčky médií i kompletní digitální řešení".

"Potvrdilo se, že západní Čechy jsou dnes spolu s Prahou vůbec nejvyhledávanější lokalitou v segmentu průmyslových a logistických nemovitostí," uvedl expert na zahraniční investice Milan Kratina, který ještě jako pracovník CzechInvestu se svým týmem vstup Sony připravoval.

Obec nového investora vítá. "Máme příslib, že se tam uplatní co nejvíce lidí od nás. Půjde hlavně o zaučené pracovníky na balení, skladníky a několik lidí v administrativě," řekl starosta Štěnovic Jan Nový. Sony bude potřebovat zaměstnance na dvousměnný provoz.

"Klientům dodáváme nejkvalitnější služby a nejrychlejší dodání na trhu. Proto požadujeme skladovací prostory v nejvýhodnějších lokalitách," řekl Gangl. ProLogis Park Pilsen podle něj perfektně vyhovuje dlouhodobé strategii Sony DADC, díky níž se nám již podařilo vytvořit největší dodavatelský řetězec v oblasti zábavy na světě.

ProLogis Park je naproti dálnici D5, která je jedinou spojkou mezi Prahou a západní částí Německa. Zahrnuje 59.000 m2 skladovacího prostoru. Po úplné dostavbě bude mít pět budov o rozloze 120.500 m2. Dalšími zákazníky v parku jsou EUROGATE Warehousing & Distribution, Kika Nabytek, Mitsui-Soko. Díky nové transakci je park téměř plně pronajat. Sony DADC si pronajímá také 20.400 m2 skladových prostor v ProLogis parku v Paříži.

"Nájemní smlouva s tak významným zákazníkem zvýrazňuje atraktivitu plzeňského obchodního prostředí," řekl Mario Sander, ProLogis Market Officer pro ČR a Slovensko. Blízkost k německým hranicím je podle něj ideální pro velké nadnárodní společnosti ze západní Evropy, které hledají další expanzi operací dále na východ.

Ve Štěnovicích vzniklo za posledních deset letech přes 300 rodinných domků a bytů. Obec tam ve spolupráci s místním německým strojírenským a stavebním podnikem Streicher připraví do konce roku 140 stavebních parcel pro rodinné domky. Jde o jednu z největších rozvojových lokalit na bydlení v satelitních obcích krajského města.

ProLogis přední mezinárodní vlastník a správce logistických nemovitostí spravující více než 44 milionů m2 průmyslového prostoru na trzích v USA, Evropě a v Asii. Pronajímá prostory více než 4400 zákazníkům.

Sony je po Panasoniku druhým největším japonským investorem vstupujícím do Plzeňského kraje. Největší český výrobce televizorů, který zahájil výrobu v Plzni v dubnu 1997 jako první japonská továrna v ČR, nyní má téměř 4000 zaměstnanců, polovinu tvoří ženy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK