Prodej vozů amerických automobilek v červnu meziročně vzrostl

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. července (ČTK) - Odbyt vozů největších amerických automobilek General Motors, Ford Motor a Chrysler v červnu meziročně rostl dvoucifernými tempy, proti květnu však byl o 12 až 13 procent nižší. Ukazují to dosavadní údaje o červnovém prodeji, které postupně přicházejí od jednotlivých automobilek. Zákazníci zatím nové nákupy odkládají, automobilky však čekají ve druhé polovině roku postupné oživování trhu.

Prodej osobních a lehkých užitkových vozů největšího amerického výrobce GM vzrostl proti loňskému červenci o 10,7 procenta na 195.380 automobilů. Dopomohla k tomu silná poptávka po nových modelech jako Chevrolet Equinox a oživení odbytu užitkových vozů.

Prodej čtyř zbylých značek GM - Chevrolet, Buick, GMC a Cadillac - vyskočil o 36 procent. Odbyt prodaných či zrušených značek Hummer, Pontiac, Saab a Saturn se však v závěrečných výprodejích zásob propadl o 98 procent na pouhých 552 vozů.

Analytici poukazují na to, že loňský červen byl vcelku slabý měsíc, a směrodatnější tak může být tentokrát srovnání s předešlým měsícem. GM právě vstupovala do bankrotové ochrany před věřiteli a celé odvětví se nacházelo uprostřed svého nejhoršího roku za posledních 30 let.

Prodej vozů Ford vzrostl proti loňskému červnu o 13,3 procenta a vozů firmy Chrysler se prodalo více o 35,4 procenta. Z dalších automobilek, které prodávají své vozy na americkém trhu, zatím zveřejnila červnové výsledky prodeje jihokorejská Kia, která zvýšila prodej o 18,9 procenta, a japonská Subaru s přírůstkem 16 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK