Obří CTPark v Boru na Tachovsku už je investory zcela zaplněn

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bor (Tachovsko) 7. července (ČTK) - CTPark v Boru na Tachovsku, po Borských polích v Plzni druhá největších průmyslová zóna v Plzeňském kraji, je za tři roky fungování investory zcela zaplněn. Developerská skupina CTP dlouhodobě pronajala všech šest obřích hal s celkovou plochou 250.000 metrů čtverečních. Nyní tam funguje deset firem, které zaměstnávají přes 1000 lidí a trvale rostou, řekl ČTK Jakub Pelikán z developerské skupiny CTP, jež průmyslovou zónu u hranic a dálnice D5 vlastní.

Jako poslední si pronajala 12.000 metrů čtverečních pobočka švýcarské skupiny Pressol, předního evropského výrobce mazací a olejové techniky. V Boru plánuje zaměstnat 100 až 200 pracovníků.

Západní Čechy jsou dnes podle experta na zahraniční investice Milana Kratiny spolu s Prahou vůbec nejvyhledávanější lokalitou v segmentu průmyslových a logistických nemovitostí.

CTP má stavební povolení na další halu o ploše 36.000 metrů čtverečních, kterou ale bude stavět pouze v případě konkrétní poptávky. "Vybudujeme ji do pěti měsíců, s investory už jednáme," uvedl Pelikán. Developer nyní pociťuje na trhu průmyslových nemovitostí stabilizovanou situaci. Žádné náznaky boomu nejsou a po dobu nejméně 24 měsíců ani nepřijdou, dodal.

V Boru nyní působí deset firem, které zaměstnávají přes 1000 pracovníků, ale jejich počet má v brzké době přesáhnout 1500. Letos tam přišli čtyři noví investoři. V lednu Alutech, běloruský výrobce a prodejce hliníkových profilů, garážových vrat a okenních systémů, kde letos bude 20 lidí. V březnu americká CEVA Logistic, která letos zaměstná 80 lidí a dalších až 100 pracovníků příští rok. V Boru zřídila středoevropský distribuční sklad spotřební elektroniky firmy Philips. V květnu vstoupil do CTParku Rieter Automotive, výrobce tepelných a zvukových izolačních dílů do motorových vozidel, který zaměstná 80 lidí.

V CTParku působí hlavně logistické firmy. Japonský Bridgestone, největší světový výrobce pneumatik, tam má největší skladový terminál v ČR s plochou 71.000 čtverečních metrů a stovkou zaměstnanců; provozuje ho německá firma Fiege. Dále jsou tam firmy MauriceWard z Británie, německé Loxxess a Schenker, japonské Sumitrans a Nippon Express a americká Tech Data, která montuje a distribuuje do Evropy informační technologie.

Na Tachovsku je nyní míra nezaměstnanosti kolem 12 procent. Od poloviny loňského roku tam byla situace velmi špatná poté, co největší podnik v okrese Alcoa Fujikura propustil 1800 lidí. Na Stříbrsku tak vzrostla nezaměstnanost na 25 procent, nyní přesahuje 16 procent.

CTP provozuje v kraji ještě průmyslový areál CTPark Plzeň s 110.000 metrů čtverečních ve 13 halách na konci Plzně u přivaděče k D5. "Máme tam ještě volných 15.000 čtverečních metrů po odchodu firmy Solectron. Jednáme s několika zájemci," řekl Pelikán. Poslední rozestavěná hala o ploše 4000 metrů čtverečních čeká na konkrétního investora. CTP má dále volných sedm CTBoxů, každý o ploše 450 metrů čtverečních. "Tři jsou pronajaté, momentálně je o ně obrovský zájem, zejména jako show roomy pro obchodní firmy," dodal.

CTP dokončila venkovní plochy a připravuje jejich propojení na parkoviště obchodního centra Makro, což podle Pelikána rapidně zvýší zájem o boxy, které by měly být všechny pronajaté do konce roku. Developer má připraven ještě kancelářský park o ploše 7000 čtverečních metrů, čeká ale na investora. V Plzni je nyní přetlak volných kanceláří.

Václav Prokš sap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK