Firma Baťa vloni skončila ve ztrátě 16 milionů, klesly jí tržby

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 12. července (ČTK) - Firma Baťa, která patří k největším prodejců obuvi v České republice, skončila loňské hospodaření v červených číslech. Podnik vykázal ztrátu 16,43 milionu korun. Tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb podniku meziročně klesly o 11 procent na 2,46 miliardy Kč. V roce 2008 podnik skončil hospodaření se ziskem 1,65 milionu korun a s tržbami 2,76 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy uveřejněné ve Sbírce listin.

Na výsledcích hospodaření firmy Baťa se stejně jako u jiných podniků negativně podepsala hospodářská krize, která nastoupila v druhé polovině roku 2008 a pokračovala i vloni. Propad tržeb a hrubého zisku zapříčinil relativně výrazný pokles poptávky a rostoucí vliv konkurence. "I přes úsporná opatření, která měla za následek výrazný pokles nákladových položek, se nepodařilo dosáhnout uspokojivého výsledku," napsalo vedení společnosti ve výroční zprávě.

Rychlé tempo otevírání nových prodejen firma utlumila a soustředila se na modernizaci těch stávajících. Podnik tak vloni uzavřel tři prodejny v Praze, jednu z nich přesunul do jiné lokality.

Výrobní divizi společnosti, která sídlí v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku, se i přes negativní vývoj ekonomiky a s tím spojené ochlazení poptávky podařilo udržet tržby na úrovni předloňského roku. Ovšem počet zaměstnanců se vloni snížil. Podnik na začátku roku 2009 oznámil propouštění zhruba 120 z 234 lidí. Letos v únoru v něm pracovalo přibližně 130 zaměstnanců. Celkově firma Baťa vloni zaměstnávala v průměru 1084 lidí, což je o více než 150 méně než o rok dříve.

Letos vedení podniku očekává doznívání hospodářské krize. "I nadále se tak budeme zaměřovat na optimalizaci portfolia nabízené kolekce, abychom tento nepříznivý dopad co nejvíce zmírnili a udrželi si stále vedoucí pozici na trhu," uvedlo vedení podniku ve zprávě. Společnost chce také zredukovat nákladové položky a optimalizovat obchodní síť. Tato opatření by tak podle představenstva podniku měla vést k dosažení vyrovnaného hospodářského výsledku na úrovni roku 2008.

Akciová společnost Baťa vznikla v roce 1991 a navázala na výrobu národního podniku Svit. Jejím jediným akcionářem je nyní nizozemský International Footwear Investment B.V.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK