Novela živnostenského zákona k 01.08.2010

13.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dnem 01.08.2010 nabývá účinnosti zákon č. 155/2010 Sb., kterým se mění některé zákony ke zkvalitnění jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže podnikatelů, mj. i živnostenský zákon. Ze změn, které se týkají živnostenského zákona, lze zmínit:

  • Změna posuzování bezúhonnosti osoby jako všeobecné podmínky provozování živnosti - nově dojde ke ztrátě bezúhonnosti osoby, pokud byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně v souvislosti s podnikáním, anebo s předmětem podnikání, o který žádá nebo který ohlašuje, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena.
  • Změny při ohlášení živnosti - ohlašovatelé již nebudou v ohlášení živnosti uvádět datum zahájení provozování živnosti a datum vzniku živnostenského oprávnění (které napříště u ohlašovacích živností bude vznikat pouze dnem ohlášením), ani datum ukončení provozování živnosti. Dále se ruší povinnost připojovat k ohlášení živnosti výpis z obchodního rejstříku.
  • Změna prokazování způsobu nabytí prodávaného zboží nebo materiálu používaného pro poskytování služeb pro účely kontroly - vypouští se povinnost podnikatele mít doklady prokazující způsob nabytí takového zboží nebo materiálu v provozovně či na jiném v zákoně uvedeném místě. Místo toho se stanovuje obecná povinnost podnikatele prokázat kontrolnímu orgánu na jeho žádost a v jím stanovené lhůtě způsob nabytí takového zboží nebo materiálu.
  • Zrušení povinnosti podnikatele oznámit živnostenskému úřadu přerušení provozování živnosti - nově se zavádí možnost (namísto povinnosti) podnikatele oznámit živnostenskému úřadu přerušení provozování živnosti. Pokud však bylo živnostenskému úřadu oznámeno přerušení provozování živnosti, je podnikatel i nadále povinen předem písemně oznámit živnostenskému úřadu pokračování v provozování živnosti před uplynutím doby přerušení.
  • V souvislosti s povinností podnikatele oznámit předem živnostenskému úřadu ukončení (stejně tak jako zahájení) provozování živnosti v provozovně se stanovuje podnikateli povinnost nejpozději ke dni ukončení činnosti v provozovně oznámit živnostenskému úřadu, na jaké adrese lze vypořádat jeho případné závazky, a dále povinnost ohlásit i každou změnu této adresy po dobu 4 let ode dne ukončení činnosti v provozovně.
  • Propojení databází mezi živnostenským rejstříkem a dalšími informačními systémy veřejné správy - podnikatel již nebude povinen živnostenskému úřadu oznámit změny a doplnění údajů a dokladů, které jsou stanoveny pro ohlášení živnosti a jako náležitosti žádosti o koncesi, pokud jde o změny a doplnění již zapsané v základních registrech, v obchodním rejstříku nebo v informačním systému evidence obyvatel (pokud je podnikatel státním občanem České republiky), anebo v informačním systému cizinců (pokud je podnikatel cizincem).
  • Změna podmínek odborné a jiné způsobilosti u koncesovaných živností s předmětem podnikání „Ostraha majetku a osob" a „Služby soukromých detektivů"; u již existujících živnosti je stanovena dvouletá lhůta pro splnění podmínek odborné způsobilosti a předložení příslušných dokladů živnostenskému úřadu.
  • Obchod s elektřinou a plynem bude nadále podléhat pouze licenci podle energetického zákona a nebude vyžadováno zároveň živnostenské oprávnění.

Více v článku Co mění zákon zjednodušující administrativu.

Zpráva převzata ze živnostenského úřadu Městského úřadu Vimperk.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT