Podle Pavlovce je dostavba Temelínu v rozporu s evropským právem

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 14. července (ČTK) - Proces takzvané EIA pro dostavbu nových dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín je podle hornorakouského vládního zmocněnce Radka Pavlovce v rozporu s evropským právem. Vliv stavby na životní prostředí je podle něj posuzován dle starého zákona a neřídí se jeho novelizovanou podobou. Pavlovec to dnes řekl novinářům v Českých Budějovicích.

Účastníci procesu EIA podle něj nemají žádné právní možnosti a nemohou ovlivnit, jak bude s jejich připomínkami či námitkami naloženo. "Proces EIA je pouze fraškou pod taktovkou jaderné lobby," dodal Pavlovec. Dokumentace o vlivu Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí, tzv. EIA obsahuje 500 stran a další přílohy. Pavlovec však tvrdí, že v ní chybí základní údaje, které jsou k posouzení vlivů na životní prostředí bezpodmínečně nutné.

Podle něj má současná dokumentace jen posloužit k tomu, aby ministerstvo životního prostředí vydalo kladné stanovisko. A na jeho základě by pak firma ČEZ dostala povolení ke stavbě nových dvou bloků.

Pavlovec se také domnívá, že Jaderná elektrárna Temelín vůbec nepotřebuje zvýšit svou kapacitu. "Vzhledem k extrémnímu vývozu elektrické energie je otázka potřebnosti dalších bloků sama o sobě absurdní," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK