Lidé budou v Hrádku ve čtvrtek blokovat silnici na Slovensko

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrádek (Frýdecko-Místecko) 14. července (ČTK) - Obyvatelé menších obcí na Třinecku budou ve čtvrtek od 10:00 do 12:00 blokovat v Hrádku hlavní tah z Moravskoslezského kraje na Slovensko, silnici I/11. Úřady nesplnily jejich podmínku, že zajistí vyřešení problémů s velmi hustou dopravou mezi Třincem a slovenskou Žilinou. Po této silnici vede mezinárodní tranzitní trasa kamionů mezi Polskem a Slovenskem. Lidé proto budou neustále schválně přecházet přes jediný světelný přechod pro chodce v Hrádku a brzdit dopravu. ČTK to dnes potvrdil starosta Bystřice Ladislav Olšar.

"Dopravu nezablokujeme úplně, ale neustále budeme mačkat tlačítko na semaforu, aby znovu naskočila zelená pro chodce, abychom mohli přecházet, což dopravu výrazně zpomalí," popsal starosta. V místě by se proto mohly vytvořit až několikakilometrové kolony. Starosta chce, aby se příslušné úřady začaly konečně problémem zabývat. "Na místě budeme podepisovat i petici," dodal.

Lidé v menších obcích na Třinecku považují současnou situaci na silnici I/11 pouze s jedním pruhem v každém směru za neúnosnou. Dennodenně zažívají dopravní kolapsy, protože v blízkosti cesty se navíc staví přeložka této silnice a nový železniční koridor. Hustá doprava má negativní dopady na jejich život. Podle starosty Hrádku Roberta Borského projíždí jejich obcí dopravní kolona pomalou rychlostí nepřetržitě prakticky po celý den. Denně obcí projede až 22.000 aut, z toho velké množství kamionů.

V takzvané bystřické výzvě požadují lidé buď odklonění dopravy na jinou silnici přes Frýdek-Místek a jiný hraniční přechod Bílá - Bumbálka nebo omezení jízdy kamionů pouze na noční hodiny. "Máme od firmy návrh tohoto řešení po technické stránce, legislativa ho umožňuje," uvedl starosta. S návrhem řešení se podle něj ozvalo také ministerstvo dopravy, které chce vyvolat jednání mezi polskou a slovenskou stranou. Měly by jednat o náhradní trase.

V parném počasí chtějí ve čtvrtek organizátoři protestu rozdávat řidičům letáky s vysvětlením, proč silnici blokují. Naplánovali již také případnou druhou blokádu, která by se měla uskutečnit příští týden v pátek. Odvrátit by ji podle starosty mohla záruka vlády, že se okamžitě po získání stavebního povolení začne stavět nová silnice I/11 na Slovensko. "Chceme záruku, že vláda uvolní peníze na stavbu této silnice," dodal starosta.

Podle náměstka moravskoslezského hejtmana pro dopravu Miroslava Nováka je návrh starosty Bystřice odklonit kamionovou dopravu na Frýdek-Místek řešením, které by negativně postihlo mnohem více občanů než v současnosti. I druhý návrh, omezit jízdu kamionů jen na noční hodiny, je opět podle Nováka velmi složitým řešením. "Jedná se o zastavení mezinárodní dopravy a samozřejmě zde je nutné vyřešit, mimo jiné, ve kterých místech by měla být odstavná parkoviště pro velké množství vozidel nad 3,5 tuny," řekl Novák.

Starostka Třince Věra Palkovská ČTK řekla, že jejich radnice se k akci nepřipojí. "Podle nás blokáda ničemu nepomůže, požadavky organizátorů jsou nereálné. Chceme se zaměřit na co nejrychlejší přípravu výstavby nového úseku silnice I/11," uvedla Palkovská. Místostarosta Ivo Kantor v Deníku řekl, že někteří politici chtějí touto protestní akcí pouze získat u obyvatel plusové body před blížícími se podzimními komunálními a senátními volbami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK