Filmovým studiím Barrandov loni klesly tržby, zisk ale vzrostl

15.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Společnosti Barrandov Studio, která v Praze provozuje jeden z nejrozsáhlejších studiových komplexů v Evropě, loni kvůli světové hospodářské krizi i stávce amerických herců klesly tržby meziročně o 21,5 milionu korun na 540,7 milionu Kč. Čistý zisk ale firma zvýšila na bezmála 20 milionů korun z 15,4 milionu o rok dřív. ČTK informaci získala z výroční zprávy Barrandov Studio. Majoritním vlastníkem společnosti je Moravia Steel, ve které má hlavní slovo podnikatel Tomáš Chrenek.

Příjmy společnosti Barrandov Studio z natáčení filmů loni meziročně klesly o 45 milionů korun na necelých 145 milionů korun. Ve filmových ateliérech Barrandov byly loni natáčeny scény a vyráběny dekorace například pro americký film Red Tails či ruské snímky Faust a Unaveni sluncem 2.

Za natáčení reklam firma v loňském roce utržila 54 milionů korun, což bylo ve srovnání s rokem 2008 o 28 milionů korun méně. Naopak tržby ze zakázek pro televize se zvýšily o bezmála 70 milionů korun na 153 milionů Kč. Hlavní podíl na zvýšení těchto tržeb měla divize zaměřená na dabing, která vykázala nárůst obratu o takřka 50 milionů korun.

Společnost Barrandov Studio se loni potýkala s nepříznivou situací ve filmovém průmyslu. "Pokračující stávka amerických herců, která neumožňovala smluvní zabezpečení realizace filmu, vedla začátkem roku 2009 prakticky k zastavení natáčení filmových projektů všech důležitých amerických produkčních společností," uvedla ve výroční zprávě předsedkyně představenstva Barrandov Studio Janka Vozárová. Kvůli stávce podle ní zejména evropská studia zaznamenala nedostatek filmových zakázek.

Situace se ale podle Vozárové nezlepšila ani poté, co američtí herci stávku ukončili. "Prohlubující se ekonomická recese omezila finanční zdroje pro natáčení, znesnadnila využívání bankovních úvěrů a donutila filmové producenty přehodnotit jednotlivé projekty a přijmout maximální úsporná opatření," podotkla Vozárová.

Loni kvůli recesi v oboru a snaze filmových producentů snížit náklady získaly na významu investiční pobídky v řadě evropských zemí, které ale Česko filmařům neposkytovalo. "Protože v ČR finanční stimuly nebyly přijaty, pozice Barrandov Studia v tomto konkurenčním boji byla oslabována a znemožňovala úspěšně se ucházet o projekty," upozornila Vozárová.

Společnost Barrandov Studio proto v roce 2009 zavedla vlastní systém založený na vrácení deseti procent nákladů, zahraniční producenty nápad ale nezaujal. "Z hlediska celkového objemu jednotlivých filmových projektů se (vratka) dotýkala jenom té časti celkových nákladů, které projekt proinvestoval na Barrandově, což považovali za nedostatečné," uvedla Vozárová.

Letos Česko finanční pobídky zavedlo a filmaři mohou od státu dostat až pětinu peněz, které v tuzemsku za natáčení utratí. Nové pravidlo už v půlce června Česku schválila Evropská komise a filmaři už mohou od června o tuto podporu žádat ministerstvo kultury. Vozárová míní, že díky tomuto opatření bude moci Barrandov Studio lépe konkurovat nabídce zahraničních studií.

Za více než 70 let existence vzniklo v barrandovských ateliérech přes 2500 českých a zahraničních filmů, které společnost produkovala, nebo se podílela na jejich výrobě. Vznik filmového studia Barrandov je spojen s podnikatelskou rodinou Havlů, zejména s aktivitami bratrů Miloše (1899-1968) a Václava Havla (1897-1979). Stavba moderního filmového studia podle návrhů architekta Maxe Urbana začala 28. listopadu 1931.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK