Je výhodné uzavřít stavební spoření na konci roku?

09.12.2002 | , Finance.cz
FinTriky


Blíží se konec roku. Pokud zvažujete uzavření  stavebního spoření jistě Vás  napadá otázka: Založit stavební spoření ještě letos (na konci roku) a nebo přesunout jeho založení  až na začátek příštího roku?

Téma: Stavební spoření

O tom jak výhodné je stavební spoření bylo již řečeno a napsáno velmi mnoho.  Nejen že se stavebním spořením, i přes snižování úroků stavebními spořitelnami, lze díky státní podpoře dosáhnout průměrného ročního zhodnocení přes 10 % p.a., ale jedná se také o jednu z nejbezpečnějších investic.

Ale nyní již k otázce z úvodu: Je výhodné uzavřít stavební spoření ještě letos?

Ano stavební spoření je výhodné uzavřít ještě letos.  Čím dřív stavební spoření uzavřete tím lépe pro vás. Ptáte se proč? Pokud uzavíráte stavební spoření se státní podporou pro výhodné spoření nezapomeňte, že k získání podpory je třeba, aby spoření trvalo minimálně pět let. Po této době je možno naspořené peníze vybrat a použít na cokoli. Tedy  čím dříve spoření uzavřete, tím dříve začíná běžet doba pěti let. 

Navíc pokud uzavřete stavební spoření ještě do konce roku, máte možnost získat státní podporu v plné výši i za letošní rok, tedy rok 2002. K tomu je ovšem potřeba uzavřít smlouvu a zároveň do 31.12.2002  vložit na smlouvu 1 8000 korun. Ale pozor nezapomeňte k této částce připočíst úhradu za uzavření smlouvy (obvykle 1% z cílové částky a poplatek za vedení účtu). Asi by vás moc nepotěšilo kdybyste příští rok zjistili, že jste nezískali podporu v plné výši.

Tím, že uzavřete smlouvu se státní podporou a získáte na ni podporu i za letošní rok, se dostáváte do situace, kdy můžete za dobu o něco delší než 5 let spoření získat až 7 státních podpor. Nevěříte? Podívejte se, je to jednoduché.

Rok

 

2002 – uzavření smlouvy + vklad peněz

státní podpora za rok 2002

2003 - vklad

státní podpora za rok 2003

2004 - vklad

státní podpora za rok 2004

2005 - vklad

státní podpora za rok 2005

2006 - vklad

státní podpora za rok 2006

2007 - vklad + výpověď smlouvy

státní podpora za rok 2007

2008 – vklad

státní podpora za rok 2008

V tabulce je uvedeno, že pokud uzavřete smlouvu v roce 2002 např. v prosinci a do konce roku na ni  vložíte peníze, získáte státní podporu ještě za tento rok. V následujících letech vkládáte peníze (měsíčně nebo ročně) a opět získáváte státní podporu za každý rok. Na konci pátého roku spoření, tedy v prosinci 2007 můžete smlouvu výpověď . Výpověďní doba je tříměsíční. Pokud tedy podáte výpověď v prosinci roku 2007 a ještě v lednu 2008 zašlete na stavební spoření vklad, získáte na tuto smlouvu státní podporu i za rok 2008.

A jaký je výsledek našeho snažení?
Získali jste celých 7 státních podpor a přitom vaše stavební spoření trvalo v našem případě 5 let a 2 měsíce. Vidíte, že uzavření stavebního spoření na konci roku může být výhodné a to se ani nezmiňujeme o tom, že právě v tomto období stavební spořitelny pořádají různé akce a  soutěže  pro své klienty.

Pokud tedy chcete uzavřít stavební spoření podívejte se, jaké varianty spoření vám stavební spořitelny nabízejí. A jak nejrychleji si spoření uzavřít? Přes naše Prodejní centrum a nezapomeňte, že při uzavření smlouvy do 20.12.2002  a to do 14 hodin můžete získat navíc 400 Kč jako prémii.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky