Indie představila nejlevnější laptop na světě

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 23. července (ČTK) - Indie představila nejlevnější laptop na světě. Cena přístroje s dotykovou obrazovkou, podobného iPadu firmy Apple, je 35 dolarů, tedy asi 690 Kč. Ministr pro rozvoj lidských zdrojů Kapil Sibal uvedl, že přístroj je určen hlavně pro studenty a ministerstvo nyní jedná s výrobci po celém světě o zahájení jeho masové produkce. Doufá, že se na trhu objeví v roce 2011.

Přístroj s operačním systémem Linux má internetový prohlížeč, PDF čtečku a umožňuje videokonference. Jeho hardware je dostatečně pružný, aby bylo možné začlenit nové komponenty podle potřeb uživatele, uvedl Sibal. Má rovněž možnost solárního napájení, to je však za příplatek. Cílem vlády je dále snížit jeho cenu na 20 dolarů, případně až na deset dolarů.

Počítač vyvinuly dva přední indické technologické instituty. Indie ročně utratí kolem tří procent ročního rozpočtu na školní vzdělávání a zlepšila míru gramotnosti na více než 64 procent. Země má 1,2 miliardy obyvatel. Studie však ukázala, že většina státních škol má nedostatečné vybavení.

"Je to odpověď na 100dolarový počítač firmy MIT," uvedl Sibal. V roce 2005 spoluzakladatel firmy MIT Nicholas Negroponte představil prototyp laptopu v ceně 100 dolarů určeného pro děti z rozvojového světa. Indie jej však odmítla, protože podle ní byl příliš drahý, a pustila se do mnohaletého vývoje vlastní, levnější varianty. Cena laptopu od MIT se nakonec vyšplhala až na téměř 200 USD, v květnu ale nezisková organizace Negroponteho nazvaná One Laptop Per Child uvedla, že plánuje představit základní tablet v ceně 99 USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK