Zisk LG kvůli slabému prodeji televizí a mobilů klesl o 90 pct

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 28. července (ČTK) - Jihokorejskému výrobci elektroniky LG Electronics Inc klesl ve druhém čtvrtletí provozní zisk o 90 procent na 126 miliard wonů (2,05 miliardy Kč). Důvodem byl slabý prodej televizorů a mobilních telefonů. LG Electronics je druhým největší výrobcem televizorů na světě.

Výsledky zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří očekávali snížení zisku na 210 miliard wonů. Křehké oživení globální ekonomiky a nejistá situace kolem dluhové krize v eurozóně ohrožují poptávku po televizorech s plochou obrazovkou a domácích spotřebičích, včetně praček a ledniček, i v druhé polovině roku.

Zájem o televize poškodil i pokles eura vůči dolaru ve čtvrtletí o téměř deset procent. LG odhaduje, že Evropa má na celkovém prodeji jejích televizorů podíl zhruba 40 procent.

Nejslabší oblastí pro LG však zůstávají mobilní telefony. Divize mobilních telefonů se propadla do ztráty 120 miliard wonů, dodávky telefonů však mírně stouply na 30,6 milionu přístrojů z 27,1 milionu v prvním čtvrtletí. Firma plánuje v druhé polovině roku zdvojnásobit počet nových produktů na trhu. LG se rovněž také zatím nepodařilo přijít s chytrým telefonem, který by konkuroval iPhonu firmy Apple či telefonům založeným na softwaru Android vyráběnými firmami Samsung a HTC. Její mobil s Androidem má přijít na trh toto čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK