Telefónica se zřejmě dohodla s PT na koupi podílu ve Vivo

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 28. července (ČTK) - Španělská telekomunikační skupina Telefónica se dohodla s firmou Portugal Telecom (PT) na odkupu jejího podílu akcií v brazilském mobilním operátorovi Vivo za 7,5 miliardy eur (187,7 miliardy Kč). Píše o tom dnes španělský list El País s odvoláním na zdroje blízké jednání. Telefónice se tak zřejmě podařilo vyřešit boj, který se táhne již od května.

Mluvčí Telefóniky se ke zprávě odmítl vyjádřit. Podle zdroje dohodě požehnala i portugalská vláda, která již dříve prodej navzdory souhlasu akcionářů zablokovala.

Telefónica nabídla PT odkoupení jeho poloviny ve vzájemném společném podniku Brasilcel, který vlastní 60 procent operátora Vivo, poprvé v květnu za cenu 5,7 miliardy eur. Po odmítnutí ji navýšila nejprve na 6,5 miliardy a poté na 7,15 miliardy eur.

Podle listu chce PT použít zisk z prodeje na získání podílu v brazilské firmě Oi. Stejnou zprávu přinesl i lisabonský list Jornal de Negócios. Podle listu, který neuvedl zdroj, se již PT dohodla s hlavními akcionáři firmy a čeká na formální schválení dohody představenstvem PT. To bude o dohodě jednat ještě tento týden, napsala agentura Reuters.

Telefónica podle dřívějších zpráv plánuje Vivo sloučit se svojí brazilskou společností Telesp, která poskytuje pevné telekomunikační spojení. Telesp a Vivo jsou největšími telekomunikačními společnostmi v zemi a dohromady by měly přes 62 milionů klientů a 85.000 zaměstnanců. Příjmy Vivo loni stouply o 4,1 procenta na 3,24 miliardy eur. Expanzí v zahraničí se Telefónica snaží také vyrovnat slabší příjmy v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK