Trh s hypotékami oživuje, rostl nejrychleji za dva roky

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. července (zpravodaj ČTK) - Trh s hypotékami v eurozóně rostl v červnu nejrychleji za dva roky. Podle Evropské centrální banky, která statistiky zveřejnila, to může znamenat celkové oživení trhu s bankovními úvěry. Objem půjček na nákupy nemovitostí v červnu meziročně vzrostl o 3,4 procenta, tedy nejvíce od září 2008, kdy zkrachovala americká investiční banka Lehman Brothers a spustila tak naplno finanční a následně hospodářskou krizi.

Tři roky před největším ekonomickým propadem od 30. let minulého století se realitní trh eurozóny nepřiměřeně přehříval s výjimkou Německa. V roce 2006 přitom trh s hypotékami dosáhl svého vrcholu, kdy meziroční nárůst úvěrů představoval 12 procent. O dva roky později se ale realitní trh prakticky zhroutil ve Španělsku a Irsku a výrazně se propadl i v dalších zemích a tím jen přispěl k rozdmýchání krize.

Za současným růstem podle Julliana Callowa z finanční skupiny Barclays Capital jsou nejrůznější podpůrná opatření, která měla zmírnit dopady krize. "Opatření, která přijala Evropská centrální banka opravdu pomáhají držet dole úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Tento vývoj by měl následovat i trh s úvěry pro soukromé společnosti," řekl deníku Financial Times.

Oživení trhu s úvěry pro obchodníky se ale zatím nekoná. V červnu se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku propadl o 1,9 procenta. Určité zlepšení je nicméně patrné, protože v červnu se trh s úvěry pro firmy propadal meziročně o 2,1 procenta.

urm vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK