Koruna se dopoledne drží těsně nad hladinou 25 Kč/EUR

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Česká měna se dnes dopoledne pohybovala těsně nad hladinou 25 Kč/EUR a kolem 10:30 stagnovala na úrovni úterního závěru 25,03 koruny za euro. K americkému dolaru posílila o zhruba pět haléřů na 19,25 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory je dnes nálada na finančních trzích lehce optimistická, což by mohlo českou měnu ještě posilovat. "Z domácí ekonomiky se dnes nic nedozvíme, a proto bude pro korunu klíčové, co udělá zlotý a forint," prohlásil.

Pokud nepřijde extrémně výrazný impulz z Maďarska, koruna by podle Pikory měla dnes otestovat hodnoty těsně pod hladinou 25,00 Kč/EUR. "Pokus o posílení to ale bude neúspěšný, koruna se odrazí a skončí stagnací až mírným oslabením," předpověděl. Stagnací až mírným oslabením skončí také dnešní vývoj kurzu koruny vůči dolaru, míní Pikora.

Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky poukázal na to, že kurz koruny atakuje hranici 25,00 Kč/EUR a polský zlotý 4,00 PLN/EUR. Pokud se pozitivní nálada v regionu udrží, mají obě měny dočasně prostor pro další posílení, uvedl analytik. Podle Vejmělka by v případě rychlého posílení české měny pod 25 korun za euro nicméně mohla následovat reakce České národní banky. Vzhledem k nejistotě a rizikům ohledně vývoje vnější poptávky v závěru roku by se centrálním bankéřům rychlé posilování koruny patrně nezamlouvalo, dodal.

Americký dolar dopoledne proti úternímu závěru oslabil a obchodoval se na 1,301 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK