IATA: Mezinárodní přeprava osob i nákladů v červnu rostla

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 28. července (ČTK) - Mezinárodní letecká osobní i nákladní přeprava potvrdila v červnu oživení. Přeprava osob se meziročně zvýšila o 11,9 procenta a přeprava nákladů stoupla až o 26,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Za šest měsíců roku se osobní přeprava zvýšila o 7,9 procenta a nákladní o 28,3 procenta.

"Odvětví pokračuje v oživení rychleji, než se čekalo, ale s výraznými regionálními rozdíly. Tempo oživení v Evropě je poloviční ve srovnání s Asií, počet cestujících v Evropě stoupl o 7,8 procenta a v oblasti Asie a Tichomoří o 15,5 procenta," uvedl generální ředitel IATA Giovanni Bisignani. Kromě Evropy všechny regiony zaznamenaly dvouciferný procentní růst přepravy cestujících. Otázkou však podle Bisignaniho zůstává, jak dlouho si dokážou aerolinky tento vysoký růst udržet. Kvůli ukončování vládních opatření na stimulaci ekonomiky IATA očekává v příštích měsících zpomalování růstu.

Objem přepravy cestujících je nyní podle IATA jedno až dvě procenta nad úrovní vrcholu z období před recesí v prvním čtvrtletí roku 2008. Obsazenost letadel se drží na rekordní výši 79,8 procenta, kapacita přepravy však roste jen velmi pomalu. Přeprava v oblasti Blízkého východu stoupla o 18 procent, v Severní Americe o 10,8 procenta a v Latinské Americe o 14,7 procenta. Vysoký růst přepravy cestujících zaznamenaly africké aerolinky, a to díky mistrovství světa ve fotbale. Počet cestujících zde stoupl o 21,3 procenta.

V nákladní přepravě je objem přepravy nyní šest procent nad úrovní z období vrcholu před krizí. Zaostává pouze Evropa, kde je stále pod úrovní z období před krizí. V Evropě se objem přepravy nákladů zvýšil o 15,3 procenta, zatímco v ostatních regionech o čtvrtinu až polovinu. Celková vytíženost letadel činila v červnu 53,8 procenta.

IATA zahrnuje zhruba 230 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 93 procenty. Statistika sdružení nezahrnuje vnitrostátní přepravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK