PRŮZKUM REUTERS-ČNB zřejmě v srpnu nezmění úrokové sazby

28.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Bankovní rada rozhodne o sazbách 5.srpna, oznámení ve...

...13:00

* ČNB zveřejní také kvartální aktualizaci inflační prognózy

PRŮZKUM REUTERS: Všech 17 oslovených analytiků předpovědělo, že Česká národní banka (ČNB) ponechá nastavení úrokových sazeb beze změny. Analytici většinou očekávají, že nejbližším pohybem sazeb bude jejich zvýšení o 25 bazických bodů, liší se ale v načasování.

Čtyři ekonomové předpovídají zpřísnění měnové politiky ještě do konce letošního roku, 12 počítá s růstem sazeb v prvním pololetí 2011.

Dvoutýdenní repo sazba <CZCBIR=ECI> <CZRP=>, užívaná ke stahování přebytečné likvidity z trhu, v současnosti stojí na historickém minimu 0,75 procenta. Naposledy se snižovala v květnu, a sice o 25 bazických bodů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: V české ekonomice stále nejsou patrné výraznější inflační tlaky, spotřebitelské ceny v červnu meziměsíčně stagnovaly a meziročně stouply o 1,2 procenta.

Meziroční inflace sice překonala očekávání ČNB, banka však uvedla, že odchylka zůstává mírná a navíc se týká omezeného okruhu položek s kolísavými cenami a nezpochybňuje celkové vyznění inflační prognózy.

ČNB dodala, že korigovaná inflace bez pohonných hmot je v meziročním srovnání nadále výrazně záporná, a odráží tak dosavadní protiinflační působení dovozních cen a utlumené inflační tlaky z domácí ekonomiky.

Nezaměstnanost klesla ke konci června čtvrtý měsíc v řadě a dosáhla hodnoty 8,5 procenta, zatímco květnové maloobchodní tržby vyskočily o 3,0 procenta.

Analytici však varují, že situace na trhu práce je i nadále křehká a finanční pozice domácností se zatím výrazně nezlepšila. Ekonomika se navíc bude muset vypořádat se sérií úsporných opatření, jež připravuje nová vláda pravého středu premiéra Petra Nečase.

Koruna <EURCZK=> zpevnila od posledního měnového zasedání 23.června o 2,7 procenta a přiblížila se tříapůlměsíčnímu maximu poblíž hranice 25,00 za euro, kde centrální bankéři v minulosti slovně intervenovali proti jejímu dalšímu posilování.

ČNB nicméně předpovídala v poslední prognóze průměrný kurs 25,30 za euro, jen o něco slabší než v současnosti.

Nový guvernér Miroslav Singer řekl v červenci v rozhovoru pro Reuters, že úrokové sazby zřejmě zůstanou beze změny déle, než se dříve předpokládalo. [ID:nMUL844062]

Viceguvernér Mojmír Hampl předtím uvedl, že se v ekonomice objevily "nové faktory poškozující růst a zpomalující inflaci nebo přinejmenším nové zdroje nejistoty, zejména v eurozóně". [ID:nWLA7554]

REAKCE TRHU: Dealeři uvedli, že úrokové swapy a forwardové sazby započítávají stabilní sazby po celý letošní rok a zvýšení na začátku roku 2011. Dluhopisový a devizový trh obvykle na rozhodnutí o úrokových sazbách výrazně nereagují, ale případná vyjádření naznačující možnosti přísnější měnové politiky by mohla podpořit kurs koruny.

PRO TABULKU ODHADŮ KLIKNĚTE NA .............[ID:nLDE65F24G]

(Reportér: Jason Hovet; Autor: Jan Korselt; Editoval: Tomáš Doležel)

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK