Litva ve 2. čtvrtletí zastavila propad a nečekaně vzrostla

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilnius 28. července (ČTK) - Litevská ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně vzrostla a oživila z téměř dvouletého propadu. Hrubý domácí produkt země v meziročním srovnání stoupl o 1,1 procenta po poklesu o 2,8 procenta v předešlém čtvrtletí, sdělil dnes litevský statistický úřad.

Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru další pokles o jedno procento. Litevská ekonomika naposledy rostla ve třetím čtvrtletí roku 2008, poté se stejně jako ostatní pobaltské země Estonsko a Lotyšsko ponořila pod tlakem globální finanční krize do hluboké recese.

Mezičtvrtletní růst ve druhém čtvrtletí dosáhl 2,9 procenta a byl nejrychlejší za tři roky. "Jsem šťastný, že výsledky ukázaly oživení. Potvrzuje to, že jdeme ve správném směru," komentoval údaje litevský premiér Andrius Kubilius, jehož popularita od voleb v roce 2008 padala podobným tempem jako ekonomika.

Analytici pokládají dnešní čísla z Litvy za signál oživení celého Pobaltí, upozorňují však, že plné zotavení z krize může trvat léta. "Dosažení předkrizové úrovně bude trvat pět let," domnívá se analytička Swedbank Lina Vrubliauskeneová. Podle ní dva roky poklesu srazily výkon litevské ekonomiky zpět do let 2004-2005.

Za celý loňský rok HDP Litvy klesl o 14,8 procenta. To byl v Pobaltí druhý nejhorší propad po Lotyšsku, jehož ekonomika ztratila 18 procent a krize zde byla tak silná, že země se musela obrátit o pomoc na Mezinárodní měnový fond.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK