Inflace v Německu za červenec předběžně vzrostla na 1,1 procenta

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. července (ČTK) - Míra inflace v Německu za červenec podle prvních předběžných dat vystoupila na 1,1 procenta, zatímco v červnu byla na 0,9 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Růst je v souladu s odhady analytiků a jsou za ním patrně jen sezonní faktory. Harmonizovaný index ale vzrostl víc, než se čekalo.

K dispozici jsou zatím jen data z největších spolkových zemí, která jsou ale reprezentativním vzorkem. V samotném červenci se ceny pro spotřebitele patrně zvýší o 0,2 procenta. To by bylo dvojnásobné tempo proti červnovému nárůstu, kdy se ceny zvýšily o 0,1 procenta.

"O růstu inflačních tlaků nemůže být řeč. Když přihlédnete k sezonním vlivům, kolísavým cenám energií a potravin, a podíváte se na inflaci cenového jádra, tak se ceny příliš nemění," poznamenal analytik finančního ústavu Commerzbank Ralph Solveen.

Za meziročním růstem cen je podle statistiků převážně dražší topný olej, pohonné hmoty a čerstvé ovoce a zelenina. Předběžné údaje se opírají o data ze šesti spolkových zemí, a to Saska, Braniborska, Hesenska, Severního Porýní-Vestfálska, Bádenska-Württemberska a Bavorska.

Pokud se ale vezme v úvahu i harmonizovaný index spotřebitelských cen, který zohledňuje rozdílnou metodiku výpočtu v ostatních zemích Evropské unie, pak je červencový růst cen v Německu rychlejší, než se čekalo. Proti červnu činí cenový nárůst 0,3 procenta, zatímco roční míra inflace stoupla na 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK