Telefónica ovládne největšího mobilního operátora v Brazílii

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sao Paulo/Madrid/Lisabon 28. července (ČTK) - Španělská telekomunikační společnost Telefónica ovládne firmu Vivo, která je největším mobilním operátorem v Brazílii. Vedení konkurenční společnosti Portugal Telecom totiž schválilo, že Telefónice prodá za zhruba 7,5 miliardy eur (asi 187,4 miliardy Kč) svůj podíl. Portugalská vláda měla sice snahu expanzivní plán Telefóniky krotit, nakonec se jí to ale nepovedlo.

Portugalská vláda ve společnosti Portugal Telecom uplatnila takzvanou zlatou akcii a prodej podílu do rukou Telefóniky zablokovala. Zlaté akcie jsou ale v Evropě považovány za nezákonné, na což se také Telefónica ihned odvolala. Obrátila se na Evropský soudní dvůr a ten jí dal začátkem tohoto měsíce zapravdu.

Telefónica za podíl svého portugalského rivala původně nabízela zhruba 7,15 miliardy eur, nabídku ale vylepšila. Do dvou měsíců od podpisu smluv tak podle konečné dohody musí zaplatit 4,5 miliardy eur, na konci letošního roku další miliardu a zbylé dvě miliardy eur nejpozději v říjnu příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK