Co se stane s podporou hypotéky v době změny fixace úrokové sazby?

11.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


K hypotečnímu úvěru lze v současné době získat podporu. Nabízeny jsou dva druhy podpor. Ale co se stane s výší podpory v okamžiku, kdy se mění úroková sazba?

Na našich stránkách najdete mnoho zajímavých informací a služeb. Jednou z nich je také možnost položit dotaz na naše poradenské centrum  poradna.finance.cz a zdarma dostat odpověď od poradce. Této možnosti využil také jeden z našich čtenářů a co ho konkrétně zajímá?

Dotaz čtenáře zní:
"Při uzavření hypotečního úvěru jsem zvolil fixní dobu pevného úroku 5 let a současně získal statní podporu ve výši 4%. Dojde automaticky po uplynutí této doby při sjednání nové úrokové sazby i ke změně výše statní podpory na úroveň v té době platnou?"

Odpověď poradce:
"U hypotečního úvěru po 5 letech dojede ke sjednání nové úrokové sazby u tohoto úvěru. V této době také dojde ke stanovení nové výše státní podpory. Podpora bude určena ve výši, která je v té době platná, tzn. ve výši, kterou  byste získal, pokud byste uzavíral smlouvu o hypotečním úvěru a žádal o statní podporu."

Všichni, kdo uzavírali smlouvu o hypotečním úvěru v době, kdy byly vysoké úroky mohli získat při splnění podmínek i  vyšší státní podporu, než je tomu nyní. Pokud uběhne doba platnosti úrokové sazby, dojde ke změně úroku a také státní podpory.
Díky výraznému snížení úrokových sazeb v poslední době, tak i přes možnost, že podpora hypotéky poklesne (může být rovna nule). I přesto se však může stát, že i bez státní podpory, bude splátka hypotéky nižší, než jaká byla při vysokém úroku po odečtení úrokové dotace.

Dá se předpokládat, že u smluv uzavřených od 1.2.2003 dojde k poklesu státní podpory. Úroková dotace by se tak snížila u hypotečních úvěru na výstavbu na nulu (nyní 1%) a u hypotečních úvěrů na starší nemovitost pro mladé by poklesla na dvě procenta (nyní 3%).
 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ