Ropa výrazně zlevnila; trh má obavy o ekonomiku

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes citelně klesaly a ve Spojených státech v jednu chvíli odepsaly až dvě procenta. Dolů je táhnou obavy o udržitelnost hospodářského oživení, protože některá statistická data ukazují horší vývoj, než se očekávalo. Navíc se za minulý týden překvapivě výrazně zvýšily zásoby ropy v USA.

Kolem 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 76,50 USD, a jeho cena tak vykazovala proti předchozímu závěru v New Yorku pokles asi o 1,3 procenta. Během dne ale cena spadla až na 75,90 USD. Barel severomořské ropy Brent zlevnil asi o procento a klesl na 75,40 USD.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 7,31 milionu barelů, zatímco na trhu se čekal pokles o 1,6 milion dolarů. Výrazněji se zvýšily i zásoby benzinu, u zásob nafty a topného oleje byl nárůst zásob mírnější. Údaje o zásobách by tak podle analytiků mohly vést k dalšímu poklesu cen.

Statistice o zásobách ropy ale předcházela zpráva, že se v USA v červnu už druhý měsíc v řadě snížil objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Pokles činil podle předběžných údajů celé jedno procento, což je nejvíce od loňského srpna. Analytici tím byli značně zaskočeni, protože počítali s růstem o jedno procento. V květnu pokles objemu zakázek po zpřesnění údajů činil 0,8 procenta, a byl tak silnější, než se čekalo.

"Data o zásobách ropy jednoznačně nahrávají poklesu cen. Za negativní považujeme i růst zásob benzinu, i když nebyl nijak výrazný," poznamenal šéf společnosti Ritterbusch & Associates Jim Ritterbusch. Za pozornost ale stojí také to, že cena ropy klesla pod klíčovou technickou hranici, kde se otevírá prostor k dalšímu poklesu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 75,40 76,13 New York - Nymex WTI září 76,50 77,50

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK