Dolar oslabil po zprávě o překvapivém poklesu zakázek v USA

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. července (ČTK) - Dolar dnes mírně oslabil vůči euru i japonskému jenu. Americkou měnu zasáhla zpráva o překvapivém poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech, která zvýšila obavy ohledně vyhlídek americké ekonomiky.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,3007 USD. Během úterý se jednotná evropská měna vyšplhala až na 11týdenní maximum 1,3045 USD díky dobrým výsledkům evropských bank a růstu evropských akcií. Vůči japonskému jenu dolar klesl o 0,4 procenta na 87,48 JPY, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA v červnu klesly o procento, tedy nejprudším tempem za deset měsíců. Analytici předpokládali, že zakázky o procento stoupnou.

"Data z USA jsou nyní v centru pozornosti devizových trhů a nadále přinášejí zklamání," uvedla analytička Amelia Bourdeauová ze společnosti UBS. V pátek zveřejní americká vláda údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí. Analytici očekávají zpomalení hospodářského růstu na 2,5 procenta z 2,7 procenta v prvním čtvrtletí.

pmh jw

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK