Americké akcie kvůli špatné statistice oslabují

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který se postupně prohluboval. Reagoval tak na nepříznivé statistické údaje, které na trhu obnovily obavy o udržitelnost hospodářského oživení. Vedle cen akcií klesaly ceny ropy, naopak ceny zlata se stabilizovaly. Z jednotlivých akcií dnes na vývoj hlavních indexů působila především emise Boeing.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.514 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles v rozsahu 0,2 procenta. Širší index S&P 500 ve stejnou dobu ztrácel skoro půl procenta a pohyboval se v blízkosti 1108 bodů, index Nasdaq Composite klesl o 0,6 procenta na 2274 bodů.

Index S&P 500 se zastavil v těsné blízkosti klíčové technické úrovně. Její překonání je podle analytiků důležité k tomu, aby trh mohl pokračovat v růstu. Akcie ale zpevňují už několik dnů, převážně díky lepším výsledkům hospodaření předních firem.

Akciím uškodila zpráva, podle které se v USA v červnu už druhý měsíc v řadě snížil objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Pokles činil podle předběžných údajů celé jedno procento, což je nejvíce od loňského srpna. Analytici tím byli značně zaskočeni, počítali totiž naopak s růstem o jedno procento. V květnu navíc pokles zakázek po zpřesnění údajů činil 0,8 procenta, a byl tak hlubší, než se čekalo.

Akcie Boeingu oslabovaly asi o dvě procenta a klesly na 67,10 USD, části ztrát se ale později dokázaly zbavit. Boeing vytvořil čtvrtletní zisk nad odhady analytiků, nastínil ale slabší výhled. Díky dobrým výsledkům vzhůru zamířily akcie General Dynamics nebo ConocoPhillips.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK