Němci vyšetřují xenofobní poznámky člena vedení centrální banky

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. července (ČTK) - Německá prokuratura začala vyšetřovat člena bankovní rady německé centrální banky Thila Sarrazina. Kvůli poznámkám na adresu přistěhovalců je podezřelý z podněcování rasové nesnášenlivosti, informovala dnes agentura Reuters. Někteří přistěhovalci už podali žalobu, Bundesbank se od svého člena distancovala.

Pětašedesátiletý Sarrazin se o přistěhovalcích pohrdavě vyjádřil na obchodní schůzce v Darmstadtu. Mimo jiné tam řekl, že kvůli přistěhovalcům je Německo čím dál hloupější. Podle něj za to mohou imigranti z Turecka, východní Evropy a Blízkého východu, kteří jsou nevzdělaní.

Sarrazin se xenofobních poznámek nedopouští poprvé. Už loni jej kritizoval guvernér centrální banky Axel Weber za slova, která bankéř pronesl v jednom časopise. Řekl tam, že většina přistěhovalců z arabských zemích a Turecka, kteří žijí v Berlíně, nejsou nijak užiteční, kromě toho, že prodávají ovoce a zeleninu. Za tato slova se musel omluvit.

Jeho poslední poznámky tentokrát neunikly pozornosti tamní prokuratuře. "Vyšetřujeme ho kvůli podezření z podněcování rasové nesnášenlivosti a kvůli urážkám," potvrdil dnes Klaus Reinhardt ze státního zastupitelství v Darmstadtu.

V Německu žijí podle odhadů téměř tři miliony lidí tureckého původu. Asi 280.000 lidí má arabský původ.

Německá centrální banka, jinak také Bundesbank, patří k respektovaným institucím. Uznání si získala především za to, jak po druhé světové válce dokázala zvládat měnovou politiku a především krotit inflaci. Hlavně díky ní se Německo relativně brzy opět stalo ekonomickou supervelmocí.

Šéf Bundesbanky Axel Weber, o kterém se mluví jako o jednom z možných nástupců šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta, si už mnohokrát stěžoval, že Sarrazin pověst Bundesbanky zničil.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK